Van 3 tot en met 12 juni is het grootste stripfestival van Europa weer in Haarlem. Je kan dan maar liefst tien dagen genieten van alles wat ook maar te maken heeft met stripboeken. Dit festival bestaat sinds 1992 en mag dus dit jaar twintig kaarsjes uitblazen. Op meer dan 30 locaties vinden tijdens de stripdagen tentoonstellingen, lezingen, workshops en signeersessies plaats. Wij hebben vijf toffe highlights voor je uitgezocht die je niet wilt missen.

Teylers x Joost Swarte 

Wie kent de tekeningen van Joost Swarte niet? Deze Haarlemse striptekenaar is internationaal bekend door zijn tekeningen voor onder andere Vrij Nederland, Humo en The New Yorker. Maar naast tekenen is hij ook een kei in meubels, glas in lood en zelfs gebouwen ontwerpen, waaronder de Toneelschuur in Haarlem. Wil jij een selectie van zijn werk zien? Neem dan vanaf 3 juni een kijkje bij Teylers in het Prentenkabinet. Wil je graag een handtekening van Joost Swarte? Dan kan je op 11 juni tussen 14:30 en 16:00 uur langs komen. Trouwens: als je tussen 3 juni en 12 juni 2022 online je kaart bestelt, ontvang je 2,50 euro korting op de reguliere ticketprijs met deze kortingscode: WELKOM2022STRIPDH

Foto: Teylers door Stefan Witte

Seinwezen

Aan de rand van Haarlem Centrum, kan je bij Seinwezen een striptentoonstelling van diverse kunstenaars zien. Verwacht een veelvoud aan tekeningen en schilderijen van  Piet Zwaanswijk, Jessica Assmann, Joline Klinkenberg, Eva Gonggrijp, Scorpio, Irene Kunst, Lilja Björk, Richard Tolmeyer, Ap Eijsenbrink, Jacqueline Bieze, Hugo Loning en John Klinkenberg. De thema’s die aan bod komen variëren van zwaardere industriële landschappen tot lichtere humorvolle beelden en alles daar tussenin.

Kunst Centrum Haarlem – Rijkswachters

Speciaal voor de Stripdagen Haarlem hebben Studio Hamerhaai en illustrator Michiel Offerman 23 illustratoren en stripmakers uitgenodigd om een Rijkswachter te customizen voor het Kunst Centrum Haarlem. Rijkswachters zijn houten robots gemaakt van transportkisten van het Rijksmuseum. Je kan achterhalen welk kunstwerk erin heeft gezeten. Normaal gesproken staan er opdrukken van de kisten op, maar dit keer mogen de stripmakers beslissen hoe ze eruit komen te zien! Ze laten zich inspireren door de kunst van het Rijksmuseum.Tijdens de stripdagen kan je deze tentoonstelling zien bij Kunst Centrum Haarlem.

Foto: Kunst Centrum Haarlem

Mooie Boules

In het kader van Stripdagen Haarlem exposeert de kunstenaar MrMonk zijn knallers van schilderijen bij Mooie Boules. De expositie bestaat uit schilderijen die hij afgelopen periode schilderde in het kader van het ‘We ….. are Doomed’ project. Dit project is ontstaan in samenwerking met de Haarlemse band The Irrational Library, waarbij MrMonk schilderde bij diverse optredens van de band. Verwacht diepe lijnen en rauwe beelden. Deze expositie vindt plaats in samenwerking met Nieuwe Vide, met de expositie ‘Ultimatum’ van MrMonk en bevriende tekenaars.

Afbeelding: Museum Haarlem

Museum Haarlem

Tijdens de stripdagen heeft Museum Haarlem een speciale expositie van stiptekenaar Marcel Ruijters. Marcel neemt je mee terug naar 1913, want ondanks dat wij in technologie vooruit zijn gegaan, zijn we cultureel achterwaarts de 21e eeuw in gestruikeld. De tentoonstelling geeft een goede inkijk in de wereld die Marcel Ruijters heeft ontwikkeld, uitgaande van het feit dat het eeuwig 1913 zal zijn. Deze tentoonstelling is vanaf 4 juni in Museum Haarlem.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here