Volgend jaar viert Noord-Holland 75 jaar de vrijheid. En jij kan meedoen om dit groots te vieren door te helpen om de Tweede Wereldoorlog in beeld te vangen. De provincie wil namelijk de Tweede Wereldoorlog in foto’s uitlichten in een tentoonstelling met foto’s van jou. Dus ga langs je opa, oma, buurvrouw of buurman voor foto’s en verhalen.

Tweede Wereldoorlog in beeld

Om een tentoonstelling te vormen zijn er verhalen en foto’s nodig en daar kan jij bij helpen. Vrijdag 15 november gaf Commissaris van de Koning, Arthur van Dijk, het startsein voor het verzamelen van foto’s voor de tentoonstelling. Met al deze foto’s brengen wij samen de Tweede Wereldoorlog in beeld.

Hoe kan jij helpen?

De tentoonstelling wordt gemaakt door de inwoners van Noord-Holland. Jij kan originele foto’s uit de Tweede Wereldoorlog inzenden. Voeg daar vooral het verhaal bij zodat het nog meer gaat spreken. Naast de inwoners van Noord-Holland doen ook historische verenigingen en archieven mee.

En dan? Je kan tot januari je foto’s opsturen. In januari 2020 kiezen de Noord-Hollanders 25 foto’s uit een voorselectie van 50 foto’s. Hiermee wordt een visueel canon van de Tweede Wereldoorlog in Noord-Holland gevormd. De 25 foto’s van Noord-Holland gaan door naar de selectieronde voor Nederland waar uiteindelijk 100 foto’s worden gekozen die in de Tweede Kamer worden tentoongesteld.

Vijf thema’s

De bedoeling is om de Tweede Wereldoorlog in beeld te brengen middels vijf thema’s. Als eerste thema is er militaire strijd en bevrijding gekozen. Het tweede thema is: vervolging en uitsluiting van Joden, Sinti en anders denkenden. Het derde thema is: Duitse aanwezigheid. Verzet en repressie is het vierde thema en het vijfde thema is het dagelijks leven.

Stuur jouw foto en verhaal op

Ga op je zolder op zoek naar foto’s of ga eens langs bij je buurman, buurvrouw, opa of oma die nog wel foto’s heeft. Kan je direct gezellig een kopje koffie doen om het verhaal bij de foto te ontdekken. Je kan je foto met het verhaal tot januari 2020 via in100fotos.nl inzenden.

Meer Haerlems Bodem? Lees hier de reportage over WijnSpijs.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here