Onze trots is Haarlem. Door de jaren heen is het straatbeeld veranderd en het blijft veranderen. Het Noord-Hollands Archief verblijdde ons met mooie Oud Haarlemse foto’s. Om de twee weken plaatsen wij er één op onze website…

De Vijfhoek, tegenwoordig het ‘Hipster-Central’ van Haarlem, was vroeger een soort van industriegebied. Het contrast kan bijna niet groter! Wie nu door de Vijfhoek loopt ziet jonge families, leuke huisjes en rustige straatjes. Maar vroeger was het niet zo leuk!

Industriegebied
Gezien het feit dat de Vijfhoek een arbeiderswijk was, kon niemand zich een aansluiting op het riool of waterleiding permitteren. Vuilnis en ontlasting werd dus gewoon op straat gedumpt. Hierdoor was deze, nu o zo geliefde wijk, vroeger een bron van ziektekiemen. De tyfus, Cholera, en TBC lagen er letterlijk voor het oprapen. Combineer dit met de gevestigde vervuilende bedrijven zoals: leerlooierijen, bierbrouwerijen, weverijen en blekerijen, dan is het enige dat nog ontbreekt in deze smerige bende de ‘dames van lichte zeden’ en die waren er ook!

De wijk had een slechte reputatie door haar inwoners, maar dit zorgde tegelijkertijd voor een unieke band tussen de Vijfhoekers. In de jaren ‘80 verkochten veel oorspronkelijke bewoners hun huizen aan jonge werkende stellen, waardoor de wijk langzaam veranderde van “de wijk waar je niet mocht komen” in “de Jordaan van Haarlem”, zoals de Vijfhoek nu schijnbaar genoemd wordt.

Pittoreske wijk
Maar hoe komt de Vijfhoek nou aan zijn karakteristieke huisjes en straatjes? Dat is tweeledig, in de eerste plaats was er geen stadsplanning, dus kon er vrij gebouwd worden. Daarom mist een bepaalde uniformiteit in de architectuur. In de tweede plaatst vluchtte er in de 16e eeuw veel Vlaamse arbeiders naar de Vijfhoek. Door het hoge aantal arbeiders en de wederopbouw na een grote brand werd de wijk al snel vol gebouwd. Zo ontstond de wirwar van nauwe straatjes, steegjes en gangetjes die de Vijfhoek haar karakter geven.

We sluiten af met de vraag: is de Vijfhoek werkelijk de Jordaan van Haarlem, of heeft dit mythische gebied een andere ligging? Over twee weken een nieuwe ‘Oud Haarlemse Foto’, wil je alles zien? Klik dan hier voor meer Oud Haarlemse Foto’s.

Met dank aan het Noord-Hollands Archief.

Bron: www.de5hoek.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here