Alweer een boek over de Vijfhoek? Jazeker, en wat voor boek. Zondag 7 juni zal tijdens een besloten bijeenkomst in de Nieuwe Kerk te Haarlem het eerste exemplaar worden uitgereikt van De Vijfhoek door andere ogen. De Haarlemse wethouder van Zorg, Welzijn en Volksgezondheid, mevrouw M-Th. Meijs zal het eerste boek in ontvangst nemen.

De Vijfhoek door andere ogen

Wandel door een oude tijd

Het boek herbergt verhalen over wijkbewoners van lang en nog veel langer geleden. Stadswandelaar Jan Hoving heeft met zijn wandelingen door de Vijfhoek veel kennis over de wijk opgedaan. Wandel door de tijd en volg zijn wandelingen door de Haarlemse Vijfhoek, Raaks en Doelen op bijgevoegde historische kaart, ontworpen door Jan Vesters.

Aangepaste bijeenkomst

De Vijfhoek door andere ogen

In verband met de coronamaatregelen van het RIVM zal slechts een klein aantal genodigden bij deze feestelijke gebeurtenis aanwezig kunnen zijn. Mocht je interesse hebben in het bijwonen van deze bijeenkomst, meld je dan zo spoedig mogelijk aan via onderstaand telefoonnummer. Dit nummer kan je ook gebruiken voor nadere informatie.

Wandeling door de Vijfhoek

Historische stadswandelingen door Haarlem zijn populair. Zozeer zelfs dat er voor het wandelend kennismaken met de Haarlemse wijk Vijfhoek, Raaks en Doelen een eigen Vijfhoek-stadsgids bestaat: Jan Hoving. Sinds 2015 neemt hij talloze nieuwsgieringen mee op zijn wandelingen. Hij kan voor zijn kennis over de wijk putten uit een nog steeds groeiend archief. Veel wijkbewoners weten hem te vinden met hun boeken, prenten en publicaties over de Vijfhoek, waar ze zelf geen plek meer voor hebben. De zolderplanken bij Jan buigen inmiddels vervaarlijk door.
Als redactie-coördinator van de wijkkrant Binnenblad realiseerde Jan Hoving in de afgelopen jaren, samen met redacteur en voormalig Vijfhoekbewoner Hans Smit, talloze artikelen over de geschiedenis van de wijk. Het is dus niet zo vreemd dat het idee ontstond om al deze kennis en ervaring te bundelen.

Over de kaart

Bij dit boek hoort een plattegrond van de Vijfhoek. Handig als je zelf een wandeling gaat maken langs de monumentale hoogtepunten. Of als je een weg zoekt in de historische verhalen van dit boek. Een paar belangrijke straten lagen er al in 1400, toen de wijk nog maar net deel uitmaakte van de stad Haarlem. Na de stadsbrand van 1576 ontstond een stratenpatroon dat we nu nog kunnen herkennen, ondanks eindeloze sloop en wederopbouw. Toen rond 1880 de stadsmuur was neergehaald en de Vijfhoek werd uitgebreid tot aan de Leidsevaart, kreeg de wijk zijn huidige vorm. Of was dat pas sinds de herbouw van de Doelen een eeuw later, of nog korter geleden, in 2010 toen het Raakskwartier werd opgeleverd? Bepaal het zelf als je door de tijd wandelt in de Haarlemse Vijfhoek, Raaks en Doelen. 

Meer Haerlems Bodem? Lees hier het artikel uit de nieuwste Haarlemse Kinderkrant.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here