Ter ere van het 20-jarig bestaan van ‘De Vrienden van Amstel LIVE!’ werd afgelopen zaterdag 15 september een uitdagend driedubbel concert georganiseerd: De vliegende vrienden van Amstel LIVE. 24 muzikale acts die met twaalf helikopters tussen drie locaties werden vervoerd. Haerlems Bodem was er bij om de sfeer te proeven en maakte dit verslag van de Amsterdamse editie.

jubileum

Dit jaar is het twintig jaar geleden dat voor het eerst onder de naam ‘Heeren van Amstel’ een evenement werd georganiseerd waar bevriende artiesten en muzikanten met elkaar optraden. Inmiddels is het muziekcafé aan het Thorbeckeplein in Amsterdam ingeruild voor Ahoy Rotterdam. Onder de naam ‘De Vrienden van Amstel LIVE!’ worden elk jaar vele avonden achter elkaar de Ahoy gevuld. Vanwege het jubileum ontstond het idee voor ‘De Vliegende Vrienden van Amstel LIVE’. En dan meteen maar in een mix met het concept van ‘The Flying Dutch’, waardoor de artiesten tussen Amsterdam (recreatiegebied Spaarnwoude), Eindhoven (Strand Eersel) en Zwolle (Park de
Wezelanden) per helikopter worden vervoerd.

Het idee achter het concert is even simpel als doeltreffend: per muzikaal blok van ongeveer een uur worden duo’s of trio’s van artiesten en bands gevormd. Die zingen gezamenlijk hun grootste hits en daarnaast worden samen nieuwe of bijzondere uitvoeringen ter hand genomen. En de line-up loog er niet om! Anouk, Douwe Bob, André Hazes, Typhoon, Chef’Special, Xander de Buisonjé, Jeroen van Koningsbrugge, Van Velzen, BLØF, Maan, Marco Borsato, Guus Meeuwis, Jacqueline Govaert, Rowwen Hèze, Nick & Simon, DI-RECT, Ronnie Flex, Kraantje Pappie, Lil’Kleine, Broederliefde, Diggy Dex, Coen & Sander, Lucas & Steve en Fedde Le Grand.

Vliegende Vrienden van Amstel Live

De Amsterdamse locatie is op het recreatiegebied Spaarnwoude waar elke zomer ook festivals als Dance Valley, Dutch Valley en Latin Village worden georganiseerd. En elke Haarlemmer weet natuurlijk dat Spaarnwoude niet in Amsterdam ligt, maar in Velsen Zuid. Maar, marketing is ook een vak en daarom doen we nèt alsof we in Amsterdam zijn. Lil’ Kleine en daarna Douwe Bob met Anouk opende de dag. De 40.000 aanwezigen moesten nog even opwarmen. Voorzichtig werden de eerste dranken van de sponsor genuttigd. De energie kwam lekker op gang met DI-RECT aangevuld met Typhoon en onze Haarlemse Jacqueline Govaert. Samen brachten ze het ‘Powerblok’ met nummers als ‘Walk This Way’, ‘Let Me Clear My Throat’ en ‘Jump Around’. En de energie-explosie kwam bij Typhoon’s ‘Zandloper’. Tussendoor het muzikale geweld door, zorgden DJ’s Coen & Sander, Lucas & Steve en absolute topper Fedde Le Grand ervoor dat de flow bij het publiek er goed in bleef. Rowwen Hèze en Guus Meeuwis kwamen met een mooie mash-up van hun nummers ‘Limburg’ (Het is een kwestie van geduld) en ’Brabant’. Resultaat: verbroedering van alle aanwezige Limburgers en Brabanders. En de Hollanders zagen dat het goed was.

 

Rowwen Hèze

Bij de klimwand in Spaarnwoude landde ondertussen een helikopter met: Diggy Dex, Kraantje Pappie en Maan. Met als verrassing Joshua Nolet van Chef’Special die ook een nummer meezong. De combinatie van BLØF met Haarlem’s one and only Chef’Special smaakte volgens frontman Paskal Jakobsen naar meer. “Samen een tourtje doen?” was zijn reactie op de succesvolle mix van topbands.

DiggyDex en Maan
Chef’Special en BLØF

De zon was inmiddels al achter de horizon verdwenen. Het gigantische podium van De Vliegende Vrienden van Amstel LIVE kwam in het schemerdonker nog meer tot leven met lampen en special effects. En aan het einde van het veld het reuzenrad dat als een prachtig lichtdecor diende.

VanVelzen en Jeroen van Koningsbrugge.

De afsluiting in Amsterdam was aan VanVelzen en Marco Borsato, aangevuld met alleskunner Jeroen van Koningsbrugge. Marco’s nummer ‘Binnen’ zorgde voor een climax waarbij alles uit de kast werd getrokken met veel licht, rook, confetti en vuurwerk. Zo vier je dus een jubileum! Laat dat maar aan Vrienden van Amstel LIVE over.

Tekst en fotografie: Peter van Heun.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here