Welkom in onze rubriek “De Week Van…”, waarin wij één week lang een Haarlemmer volgen. Creatievelingen, sporters, regelaars, fotografen, designers etc. etc.; in alle hoeken zoeken wij een leuk hoofdpersoon die ons voor één week meeneemt in zijn of haar leven.

De Australische yogadocente Sara Sainthill ontdekte vanwege een aanhoudende rugpijn de voordelen van yoga. Sinds 1997 beoefent ze Iyengar yoga en reist ze nog regelmatig af naar India en Engeland om te leren van senior leraren. Ze geeft inmiddels zelf les in haar eigen yogastudio in de Leidsebuurt, Iyengar Yoga Haarlem. Daarnaast werkt ze een aantal dagen in de week bij lijstenmakerij Sainthill Lijsten, het bedrijf van haar man. Het geeft Sara veel energie als ze ziet wat voor positieve invloed yoga heeft op het leven van de mensen aan wie ze les geeft: “Door het nemen van verantwoordelijkheid voor onze lichamelijke, geestelijke en spirituele gezondheid worden we krachtiger. Door het maken van meer bewuste en positieve keuzes beginnen we het leven vollediger en lichter te leven.

”

20150911_092634

Maandag
Mijn ochtendritueel helpt me om meer content en gecentreerd te blijven gedurende de dag. Ik sta om 7:00 op, zet de ketel op het fornuis om water te koken voor mijn citroen en honing thee, reinig mijn mond en tong, steek kaarsjes aan en brand natuurlijke wierook. Ik lees vervolgens een hoofdstuk uit een boek dat me inspireert (momenteel lees ik opnieuw Licht op het Leven van BKS Iyengar). Daarna doe ik een paar zonnegroeten en ademhalingsoefeningen en mediteer ik. Dit ritueel duurt niet langer dan 40 minuten. Daarna zet ik koffie en maak ik ontbijt en bereid ik mezelf voor op de dag.

20150815_105639

Dinsdag
Ik run de Iyengar Yoga Studio hier in Haarlem. Ik houd mij onder andere bezig met het plannen van lessen en workshops en met administratieve taken. Ik geef ook verschillende lessen per week, samen met andere leraren. Het delen van kennis geeft me veel vreugde. Ik zie mensen die regelmatig naar de les komen en ik merk hoe yoga op een positieve manier verschil maakt in hun leven.

IMG-20150823-WA0005 (1)

Woensdag
Als beoefenaar en docent binnen de Iyengar methode leg ik veel nadruk op asanas (houdingen). De meeste dagen beoefen ik ten minste een uur de asanas. Door het aannemen van de houdingen worden we ons meer bewust van het lichaam en de adem en kunnen we ook de geest trainen. We ontwikkelen een dieper begrip van onze eigen werkelijkheid, en passen ons aan tijdens het leerproces. De houdingen houden we langere tijd aan en als we vooruitgang boeken wordt dat uiteindelijk een meditatie in actie. We gebruiken soms rekwisieten als hulpmiddel.  Ze kunnen net zo nuttig zijn voor een beginner die moeite heeft om de tenen aan te raken als voor een gevorderde beoefenaar die ondersteuning wilt gebruiken om de houding voor een langere tijd dieper te verkennen.

20150821_115559

Donderdag
Naast het runnen van een yogastudio werk ik ook twee dagen in de week als vergulder van handgemaakte lijsten (Sainthill Lijsten in Haarlem). We werken zowel met de belangrijkste musea hier in Nederland als met particuliere verzamelaars. Het is een klein gespecialiseerd team en we streven ernaar een perfecte match tussen de schilderkunst en de lijst te maken. We hebben een reputatie opgebouwd met zeventiende eeuwse Nederlandse lijsten, maar we gebruiken onze vaardigheden ook om mooie lijsten voor hedendaagse werken te maken. Mijn werk hangt nauw samen met de schilderijen want ik probeer ervoor te zorgen dat de kleur van de lijst het beste in het kunstwerk naar voren haalt. Werken met het fijne bladgoud, door middel van de adem het goud van de borstel op de lijst aanbrengen, is een meditatie in actie.

20150801_151127

Vrijdag
Om gezond en energiek te blijven moet je gezond eten. Ik zorg ervoor dat ik elke dag een warme maaltijd voor mezelf kook die bestaat uit veel groente en granen. Als ik ’s avonds lesgeef moet ik ervoor zorgen dat mijn maag niet te vol is. Soepen en smoothies zijn dan mijn redding. Ik heb altijd veel noten en gedroogde vruchten in mijn tas. Vers eten vind ik belangrijk. Dit jaar ben ik lid geworden van een stadstuin. Dat is perfect voor mij want zo heb ik altijd lokaal geteelde en seizoensgebonden groente en fruit in huis. Het enige wat ik moet doen is wekelijks naar de tuin gaan om de groente te oogsten. Elke week is anders en het geeft me een goed gevoel om wat vuil onder de nagels te krijgen.

20150808_171119

Zaterdag
Een van de hoogtepunten van mijn week is wanneer Tim komt voor zijn yogales. Tim heeft autisme, een verstandelijke beperking en epilepsie. We komen al zes jaar een keer per week samen (hij is nu 21). Het is een van de dingen waar hij echt naar uitkijkt want het geeft hem een ​​goed gevoel. We werken met een aantal eenvoudige houdingen die hij heeft ontwikkeld om meer verbinding te krijgen met het lichaam en de adem. Hij voelt zich zelfverzekerder en voelt zich meer verbonden met anderen. Niemand die ik ken straalt zoals hij, als hij glimlacht. Het is puur genot. Hij is op zo’n moment ook mijn leraar.

IMG-20150823-WA0012 (1)

Zondag
Zondag: mijn fun-day! Hoewel, ik ben zo gezegend met hetgeen wat ik doe, dat ik mijn werk nooit echt beschouw als een karwei. Als Australische hier in Nederland mis ik wel de ruwe natuur. Gelukkig woon ik aan de rand van het bos, de duinen en het strand. Omdat ik nu in een zeer dichtbevolkt gebied van Europa woon heb ik het echt nodig om me zo vaak als mogelijk verbonden te voelen met de natuur. Fietsen door de duinen naar het strand, misschien eindigend met een drankje en een hapje bij een van de fantastische strandtenten, voelt als een mini-vakantie. De zon onder zien gaan achter de horizon en daarna naar huis fietsen in het donker draagt allemaal bij aan een gevoel van avontuur.

Thanks Sara, leuk dat we een weekje met je mee mochten. Welke Haarlemmer zou jij nou eens een week lang willen volgen? Of wil jij ons een kijkje geven in jouw Week? Vermeld het in de comments of stuur een bericht naar info@haerlemsbodem.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here