Voor vele aanwezigen moet het nog wat onwennig hebben aangevoeld. Een volledig gevuld Patronaat. Iedereen weer gezellig op elkaar gepakt, zondere enige maatregelen. En dat was veel te lang geleden. Het is donderdagavond en de grote zaal van Patronaat is helemaal klaar voor Wende. Zij presenteerde haar nieuwe show ‘De Wildernis’. Haerlems Bodem was erbij.

Vision quest

Voor de nieuwe show ging Wende Snijders op een ‘vision quest’ om inspiratie op te doen. Met oude rituele probeerde Wende in een paar dagen helder te krijgen wat haar te doen staat in het leven, door alleen de wildernis in te trekken. Drie dagen en drie nachten bovenop een berg vlakbij Montpellier. Met alleen een slaapzak en een hangmat, en verder niets. En inzichten kwamen er. Zoals ze het zelf verwoordt:

“Ik realiseerde me daar: de wildernis, de ontembare chaos en het geweld ervan, is niet alleen maar de vijand waar je je tegen moet wapenen. Je kunt ook op die kracht meebewegen. Het gaf me acceptatie van de wildernis in mijzelf, de donkere onderstromen, het gaf me de moed om me niet af te keren van het geweld dat ik soms in mijzelf voel.”

De Wildernis

De nieuwe show heeft Wende samen ontwikkelt met Toneelgroep Oostpool en de zangers van NKK NXT. De teksten van de nummers voor de Wildernis schreef zij o.a. met S10, Marieke Lucas Rijneveld en Marjolijn van Heemstra. Op het podium wordt Wende naast het koor bijgestaan door muzikanten Nils Davidse (toetsen) en Nicky Hustinx (drums). Hun muziekspel is volledig complementair aan de performance van Wende. De Wildernis is volgens Wende “een pleidooi voor het echt zien: écht voelen en echt luisteren voorbij de conventie, voorbij de gebaande paden en aan wat wel of niet lijkt te kunnen of aanvaardbaar is, voorbij de geschreven en ongeschreven regels waar we ons in deze geciviliseerde samenleving aan moeten houden.”

In Patronaat wordt De Wildernis heel goed ontvangen. Rustige nummers met spoken word en meer up tempo songs die binnenkomen wisselen elkaar af. Aangevuld met veel toffe visuele elementen zet Wende een overweldigende show neer. Het publiek neemt alles op en reageert heel enthousiast. Meerdere toegiften worden gegeven, met als afsluiter Heb Ik Dat Nodig? speciaal voor Putin, want “iedereen verdient een liedje!”

Wende

Nieuwsgierig geworden of deze show gemist? Wende treedt met De Wildernis in november 2022 nog twee keer op in de Philharmonie.

Kaarten koop je hier

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here