Dansen, theater en performances op tafel. Vrolijke muziek en met onbekenden aan tafel voor een diner in de Grote of St. Bavo kerk. Afgelopen vrijdag- en zaterdagavond was de Winterparade 2017 in onze stad. Wiebrig Krakau en ik gingen er vrijdag heen om verslag te doen van deze bijzondere happening in de kerk.

Voor de ingang van de kerk werden de bezoekers al warm ontvangen met vrolijk klinkende muziek en een beker glühwein. Dat mocht ook wel, want het was ontzettend koud vrijdagavond. In de kerk is geen verwarming en met een temperatuur van rond het vriespunt is het er behoorlijk fris. Ondanks de kou lieten de 450 bezoekers van de Winterparade zich deze avond niet weerhouden van een vrolijke avond. Iedereen kreeg een beker hete wortelsoep bij binnenkomst en de fleecedekentjes lagen binnen klaar. Daarmee kon de avond beginnen.

Winterparade 2017

Warming-up

Als je niet weet wat de Winterparade precies is, is de kerk binnenkomen met jazzy muziek en bediening huppelend over de vier grote houten tafels al een ervaring op zich. Toen alle bezoekers waren verdeeld over de tafels, kon de warming-up beginnen. Met een welkomsbabbeltje van de presentator in skipak en verschillende opdrachten als ‘handen in de lucht’ en ‘maak geluid’ werd iedereen klaargestoomd voor de komende voorstellingen. Ondertussen lag het plankje met smeersels en toastjes klaar en liep de bediening over de tafels om iedereen te voorzien van drankjes.

Na de warming-up werd iedereen gevraagd een selfie te maken en op te sturen naar de Winterparade-06. De foto’s kwamen vervolgens de rest van de avond op grote schermen voorbij. Terwijl een muzikale act met elektrische drumstellen begon, werden er koptelefoons aan het publiek uitgedeeld. De tafelacts van deze avond rouleerden tussen de vier tafels. Door de koptelefoons waren de acts op verschillende kanalen te horen. Voor het hoofdgerecht kwamen de eerste twee acts ten tafel. Waar wij zaten, was de act These Poetry van Club Gewalt als eerste aan de buurt: een mix van choreografie, poezië, rap en spoken word begeleid door muziek. Allemaal te horen door de koptelefoon. De tweede voorstelling op onze tafel was van de violistes Kristie en Karen Su, die het publiek meenamen naar de pijnlijke momenten van het opgroeien in een professioneel violistengezin. Eerst in het chinees en daarna in Engels werd het publiek meegenomen in hun verhaal, afgewisseld door vioolmuziek.

Winterparade 2017

Vorkgevechten & wereldakkoorden

Voor het hoofdgerecht werd iedereen nog even losgemaakt met een vorkgevecht en een momentje van bezinning. De borden voor het hoofdgerecht werden ondertussen op bolderkarren rondgebracht door de kerk. De mensen die elkaar aan het begin van de avond niet kenden, waren druk met elkaar in gesprek, de wijn vloeide en de sfeer was aangenaam. Het hoofdgerecht bestond uit een vleesoptie met gegrild kafsvlees of een vegaoptie met gevulde portobello, beide op een bedje van aardappelpuree en groene groente.

“De wereld is momenteel zo’n zooitje, we hebben een gezamenlijk wereldakkoord nodig”

Toen de buiken waren gevuld, mocht onze groep van tafel om te worden meegenomen naar een spannend hoekje in de kerk. Hier maakten we onder begeleiding van accordeon en drums gezamenlijk een wereldakkoord, een lied gebaseerd op muzikale invloeden van over de hele wereld. “Want de wereld is momenteel zo’n zooitje, we hebben een gezamenlijk wereldakkoord nodig”, aldus de presentator van deze act van Aldo Brinkhoff en Sabri Saad El Hamus.

De vierde en laatste act voor onze tafel was The Moral Auction van Moeremans & Sons. Het publiek werd meegenomen naar hun pop-up warenhuis, waar werd betaald met ethische valuta. De acteurs daagden het publiek na te gaan wat ze zelf in zou leggen voor de morele veilingschaal van het warenhuis. Om weer even tot bezinning te komen, was er na de voorstellingen een koorzang begeleid door Yorick Heerkens. De mantra, geschreven door Herman Finkers, werd uit volle borst door het publiek gezongen. Om de kou in de kerk van iedereen af te schudden, eindigde de avond met een silent disco. Zoveel mensen dansend in een kerk, hadden wij nog nooit gezien. Een bijzondere ervaring. Dat was de wonderlijke wereld van de Winterparade 2017, waar onbekende bekenden worden en gezelligheid volop wordt gedeeld.

Tekst: Nadieh Bindels

Er was zoveel te zien, dus hierbij een sfeerverslag in foto’s.

Winterparade 2017

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here