Dansen in je woonkamer. Yoga. Samen muziek maken of erop uit met mensen die je waardeert. Geluk maak je zelf, maar kan je ook delen. Waar word jij gelukkig van? Je kan het met de rest van Haarlem delen als geluksbrenger tijdens de Geluksroute 2017 op zaterdag 4 en zondag 5 februari. Particulieren, bedrijven en organisaties, iedereen mag mee doen, zolang je maar geen commerciële insteek hebt.

Dit jaar viert de Geluksroute in Haarlem zijn vijfde verjaardag. De route begon ooit als droom van Marike van IJssel, die van haar droom werkelijkheid maakte met de eerste Geluksroute in Leiden. Het initiatief werd gewaardeerd en al snel door anderen opgepikt, wat in de afgelopen jaren heeft geleid tot een heleboel geluksroutes in verschillende steden in heel Nederland.

Haarlemmer Wim Verhoogt was onder de indruk van de Geluksroute in Leiden en trekt nu de kar voor de Geluksroute in Haarlem. Voor Wim betekent geluk: genoeg hebben en zijn en in verbinding zijn met anderen. Het idee van laten zien wat je gelukkig maakt, heeft hem geraakt. Nu verbindt hij het geluk van Haarlemmers met andere Haarlemmers. Wim heeft een app en website voor de Haarlemse Geluksroute gemaakt, waardoor geluk brengen en deelnemen aan de route heel eenvoudig is geworden. Als je als gelukbrenger mee wilt doen, kun je je aanmelden via een formulier op de website. Vervolgens krijg je een inlogcode voor je eigen account, waarop je kunt laten zien waar, wanneer en op wat voor manier jij je geluk wilt delen. Je mag zelf bepalen hoe laat je geluk brengt en voor hoe lang.

Waar wil je je voor inzetten?

Het initiatief is niet begonnen als maatschappelijk tegenwicht, maar is dat volgens Wim toch wel en beetje. “Er zijn momenteel veel ontwikkelingen in ons en land en in de wereld die angst bevorderen. Door te laten zien wat je gelukkig maakt, ga je daar tegenin. De Geluksroute is op die manier een alternatief en enig tegenwicht tegen alle negatieve ontwikkelingen. Het is heel makkelijk om je thuis op te sluiten en over van alles te mopperen. Door te laten zien wat je gelukkig maakt in het leven, geef je jezelf bloot en maak je jezelf een beetje kwetsbaar. Dat is voor veel mensen een grote stap, maar zeker een góede stap als je het mij vraagt.”

Vorig jaar waren er zo’n honderdvijftig geluksbrengers die meededen in Haarlem. Sommige activiteiten waren spiritueel van aard, maar lang niet allemaal. Zo deden er ook winkels en koffietentjes mee en kon je ook deelnemen aan lessen zelfverdediging. Schilderen, sporten, dichten, limbodansen of gewoon met anderen praten: wat maakt jou gelukkig? Wil je jouw geluk met andere Haarlemmers delen? Voor de komende editie kun je je nog steeds aanmelden.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here