Molens, koeien, klompen en klederdracht: toeristen en liefhebbers van oer- Hollandse taferelen kunnen hun hart ophalen in Teylers Museum. Van 2 juni t/m 2 september is in het Prentenkabinet van het Haarlemse museum de tentoonstelling Denkend aan Holland te zien, waarin een overzicht van de mooiste Nederlandse landschappen getoond wordt. 

Denkend aan Holland

Het is een eeuwenoude traditie om de schoonheid en meest typische beelden weer te geven en de lelijkheid niet te tonen. In het huidige tijdperk van foto’s en beelden geldt dat meer dan ooit. Ook in de 19de-eeuwse kunst zien we dit terug en duiken vaak typisch Nederlandse onderwerpen op. Terwijl het moderne leven buiten oprukte, grepen veel kunstenaars in hun atelier terug naar de verstilde idylle van het oude Holland. In plaats van stedelingen en fabrieksarbeiders tekenden en schilderden zij boeren en vissers. Alsof er niets was veranderd sinds de Gouden Eeuw.

Zo bevestigden ze het standaardbeeld van Nederland: een wijde horizon met koeien en molens, over het water turende vissers en mensen in klederdracht. Nog altijd denken toeristen uit de hele wereld dat hier te vinden en gaan ze op zoek naar de bekende beelden van ons land. Dat zie je onder meer aan de populariteit van plekken als Giethoorn, Volendam en de bollenvelden. De tentoonstelling ‘Denkend aan Holland’ bestaat uit Nederlandse tekeningen uit de 19de eeuw. Uit de rijke tekeningencollectie van Teylers Museum is een zorgvuldige keuze gemaakt van werk van meer en minder bekende namen die vormgaven aan het ideaalbeeld van Nederland, zoals Andreas Schelfhout, Jozef Israëls en Jan Toorop.

Prentenkabinet
Het Prentenkabinet van Teylers Museum is in 1826 gebouwd, eerst als zaal voor lezingen en later werden er tentoonstellingen georganiseerd van tekeningen en prenten. In 1996 is de zaal opnieuw ingericht om te voldoen aan de hoge eisen aan licht en klimaat voor het exposeren van werken op papier. Vanwege hun kwetsbaarheid kan deze kunst niet permanent worden getoond. De gehele collectie is daarom in te zien via de website www.teylersmuseum.nl.

Denkend aan Holland te zien van 2 juni t/m 2 september in Teylers Museum

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here