Artisklas in het Schoterbos is vernieuwd! Reden genoeg om even een kijkje te nemen bij de wasberen, poolvossen en andere dieren in deze mini-dierentuin (de kleinste van Nederland!) die al ruim vijftig jaar open is voor publiek.

Sinds 2003 heeft Artisklas de officiële stempel dierentuin. Dat zorgt voor veel extra’s, ook wat betreft de vereisten aan het park. Samen met de mogelijkheid die zich aandiende om het park met 400m2 te vergroten, werd vier jaar geleden een grootse verbouwing op touw gezet. Daar het park volledig draait op vrijwilligers, wat niet alleen het verzorgen van de dieren, maar ook het verbouwen van de verblijven en looproutes inhoudt, is het niet vreemd dat de verbouwing een aantal jaren heeft geduurd.

Het park is nu ‘klaar’, dier- en bezoekersvriendelijker en een lust voor het oog. De nieuwe entree, aan het Arthur van Schendelpad tegenover Stayokay Haarlem, nodigt uit om een kijkje te nemen. Zodra je de houten poort, fijn op kinderhoogte, door bent, loop je met een stinkdier aan je linkerhand, niet letterlijk gelukkig, naar het hart van het park.

Vervolgens is daar de keuze: eerst linksom via stekelvarkens en nandoes, of rechtsaf via de schildpadden. Tip van ons: pak de linkerbocht. De route leidt je zoals gezegd langs stekelvarkens. Vader en kind scharrelen in hun verblijf. Voor de kleine bezoekers is een kruip- en sluipdoorroute aangelegd om de varkens op ooghoogte te kunnen bekijken. In je rug prikken alvast de ogen van de nandoes; loopvogels die doen denken aan de struisvogel. Als je de nandoes bent gepasseerd, kom je weer uit bij het stinkdier. Daarna kun je schildpadden zoeken in de vijver, of de bijzondere axolotl die sterk doet denken aan de Pokémon genaamd Wooper. Achter de vijver liggen de verblijven van de nertsen, wasberen en poolvossen.

Voor de echte durfals is er een reptielenhuisje, waar slangen in terraria kronkelen en een dikke pad stuurs voor zich uit zit te kijken. Het interieur van het huisje doet denken aan een oude, verwaarloosde badkamer – inclusief toilet! – en draagt absoluut bij aan de kriebels; alsof er ieder moment een reptiel langs je benen kan scheren.

Artisklas was altijd al een bezoek waard, maar nu kan het echt niet meer missen op je to do-lijstje. Wát een aanwinst voor onze stad en met recht de parel van het Schoterbos.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here