Het Coornhert Lyceum kennen we allemaal, maar wie was Dirck Volckertszoon Coornhert eigenlijk? In samenwerking met de Stichting Coornhert organiseert de Sociëteit Vereeniging op 18 oktober een lezing met Coornhert kenner Peter van Wingerden. Peter van Wingerden vertelt dan over Coornhert’ tijd in Haarlem, waar hij veertig jaar woonde en werkte.

Wie was Coornhert?

Strijdbare Haerlemsche Humanist.
Dirck Volckertszoon Coornhert.

Peter van Wingerden was tien jaar bestuurslid van de Historische Vereniging Haerlem. In die periode heeft hij zich verdiept in het leven en het werk van Coornhert. Hij is medeauteur van het boekje Dirck Volckertszoon Coornhert (1522-1590). Maar, wie was deze strijdbare humanist?  Dirck Volckertszoon Coornhert is een van de belangrijkste cultuurdragers van ons land. Theoloog en filosoof, grafisch kunstenaar, schrijver, dichter, drukker, uitgever, humanistisch geleerde, taalvernieuwer en letterkundige. Nauw betrokken bij de Opstand tegen Spanje en vooraanstaand adviseur en medestander van Willem van Oranje. Hij was een onvermoeibaar strijder voor vrijheid van denken, van meningsuiting, van drukpers en van godsdienst. Kampioen van de verdraagzaamheid, een man die rechtvaardigheid en medemenselijkheid hoog in het vaandel had.

De Stichting Coornhert Haarlem heeft 2018 tot Coornhert jaar uitgeroepen als opmaat naar het jaar 2022 waarin de humanistisch geleerde vijfhonderd jaar geleden geboren werd. Tal van activiteiten worden georganiseerd om hem in Haarlem de belangrijke plaats te geven die hem toekomt. Hij woonde en werkte immers veertig jaar in Haarlem. De eerste lezing was uitverkocht dus boek snel een plaats voor 18 oktober.

Ga naar de website  www.societeitvereeniging.nl  en meld je aan onder het kopje
agenda. Leden betalen 5 euro en niet leden 7,50 euro. U kunt zich ook aanmelden
voor de dagschotel à € 17,50 per persoon. De dagschotel wordt om 18.30 uur
geserveerd.
Wil je lezen waarom Haarlemmers muggen worden genoemd? Check dit artikel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here