Het rijden op een fiets zonder remmen klinkt als een gewaagde zet, maar een stroming fietsers begint het traditionele fietsen te mijden en kiest voor een uitgeklede versie, beter bekend als fixed gear. Ook in Haarlem rijden er menig van dit soort tweewielers rond. Afgelopen vrijdag presenteerde ‘Django’s Bikeshop’ zijn promo video en zette daarmee de Haarlemse fixed gear community op de kaart. 

Fixed Gear
Het is een van de meest fundamentele machines die je kunt bouwen met twee wielen. Een fixed gear – of fixie – heeft geen derailleur en slechts één versnelling met een vast verzet. Dus zolang de wielen draaien, draaien ook de pedalen. Eind jaren ’70 begonnen vooral fietskoeriers in steden als New York en Londen gebruik te maken van fietsen met een vast verzet. Een truc afgekeken van het baanwielrennen. Door de eenvoud, het summiere onderhoud en de snelheid die er mee te behalen was; werd dit dé ideale fiets om snel van punt A naar B te komen. De fixed gear hype waaide in het begin van de 21e eeuw over naar ons kikkerland en is inmiddels een subcultuur die continue blijft groeien.

Django’s Bikeshop
In 2012 vestigde Django Goudriaan zich in de winkel van Meneer Paprika. Van een passie voor fietsen tot een eigen zaak met een aardig assortiment. Voorheen werden hier voornamelijk ‘beach cruisers’ verkocht, maar sinds de intrek van Django zijn dat alleen nog fixies. De intrek bij Meneer Paprika bevalt goed en blijft voorlopig nog wel even zo. Een eigen ‘grotere’ winkel wordt niet uitgesloten, maar is nu nog niet aan de orde. Django wil eerst groeien in afzet en dan weer verder zien. “Een vaste klanten kring begint zijn weg aardig te vinden.”

[rev_slider Django]


Fixed Gear Community

Het doel van Django is dan ook: een hechte Fixed Gear Community op de kaart zetten in Haarlem. Elke vrijdag organiseert hij, samen met de Fietsie (ook een Haarlemse fixed gear fanaat) de Friday Ride Out. Gewoon lekker een kilometertje of 20-30 fietsen met gelijkgestemde en praten over frames, wielen en stuurtjes. Nu nog met een selectieve groep, maar er wordt opgemerkt dat de groep groeit en dat de samenstelling ook vaak anders is.

“Ik hoop dat de community groeit, zodat we snel met een echte grote groep op pad kunnen.”

Afgelopen vrijdag werd er niet gefietst, maar presenteerde Django zijn promo video. Natuurlijk ter promotie van de shop, maar Django wil ook meer mensen besmetten met het fixed gear virus. Het filmpje werd gemaakt door A Small Gang, een nieuw Haarlems productie huis, waarvan deze promo video één van de eerste producties is:

Ook liet Django een eigen ontwerp van een stuur/kratje zien, special voor fixies. Het naamloze prototype werd vol trots gepresenteerd en is binnenkort in beperkte oplage verkrijgbaar in de winkel en via de site. Een uniek product van Haarlemse makelij. Je kan dus wel stellen dat de stroming van Haarlemse fixed gear fanaten zich aan het vestigen is. Weg met de bakfiets en allemaal op een fixie! (Wel eerst leren rijden!) Dat er draagvlak voor is mag duidelijk zijn. Een shop, een actieve Facebook page en wekelijkse ritten. Kijk dus niet raar op als er binnenkort een peloton fixies door je straat knalt!

Voor meer info over Django’s Bikeshop kan je binnenkort naar www.djangosbikeshop.nl  en tot die tijd is er de Facebook.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here