Haarlem produceert inspirerende kunstenaars en geweldige muzikanten, maar vandaag praten wij over Haarlemse regisseur / documentairemaakster Emma Westermann en haar documentaire ‘U kunt nog stemmen’. Hierin bespreken de tien finalisten van de eerste editie van Idols hun ervaring met het talentenprogramma, de media-hype en hoe zij de afgelopen 11 jaar alles op eigen kracht moesten doen. Aanstaande zaterdag, 4 oktober, op NPO 3 om 21:20 uur! 

Leven na Idols
Emma is een jonge, slimme en ambitieuze go-getter. (We gebruiken het woord alleen als het zeer terecht is!) Afgelopen zondag, 28 september, ging haar documentaire in première bij het Nederlands Film Festival. Deze docu gaat over het leven na Idols. De tijdelijke BN’ers die meededen aan de talentenshow en in één klap beroemd werden, doen hun verhaal over het leven na de media-hype.

Hind: “We werden allemaal speelballen voor het programma, omdat niemand nog wist hoe groot het succes van het programma zou zijn.”

De deelnemers van de eerste finale van Idols ontmoeten elkaar jaren na hun roerige start en praten over hoe deze periode invloed heeft gehad op hun persoonlijke leven en carrière. We zien: Jim, Jamai, Hind, Marieke, Yuli, Zosja, Bas, David, Dewi (Heemsteedse!) en Joel. Hind: “We werden allemaal speelballen voor het programma, omdat niemand nog wist hoe groot het succes van het programma zou zijn.”

Emma Westermann
Emma Westermann

Emma: “Ik verbaasde mij over het feit dat ik, als vervent tv-kijker, nog nooit had stil gestaan bij het effect van een deelname aan een talentenshow, op iemands persoonlijke leven. Dat wilde ik weten.”


Eenmalige reünie
‘U kunt nog stemmen’ behandeld de verslavende werking van roem, de (al)macht van media en het gefabriceerde sprookje dat talentenshow creëren. Ook behandelen ze de onvermijdelijke vraag: wat doe je als de aandacht wegvalt?

Van het realiseren van een droom, tot het ervaren dat hun bekendheid niet alleen berustte op hun talent, maar vooral op het feit dat ze op tv waren. Speciaal voor elkaar, zonder publiek, zingen de idolen van weleer een zelfgekozen nummer, wat meer bij ze losmaakt dan ze hadden verwacht.

U-Kunt-Nog-Stemmen-HB-Dewi-Pechler-Yuli-Minguel-Jim-Bakkum-Joel-de-Tombe
Still uit de docu


Leuk om te vermelden dat Emma en Joel in het Haarlemse gebrainstormd hebben. Hier worden de beste ideeen en initiatieven geboren. Wij zijn trots op Emma, de docu en haar prestaties. In de toekomst hopen we veel meer van haar werk te zien, het liefst weer bij het Nederlands Film Festival. Na de uitzending is er via www.cultura.nl een speciaal programma te zien met de volledige optredens van alle tien de Idols-finalisten. Mis het niet, zaterdag 4 oktober om 21:20 NPO 3!

Vorig artikelHoutplein
Volgend artikelOPIE
In het dagelijks leven is Ruud (vastgoed)journalist en social media controller bij WoningmarktNL. Voor Haerlems Bodem schrijft hij artikelen, over herkenbare Haarlemse taferelen, maar ook – zoals een echte Haarlemmer betaamt – om lekker te muggenziften. Zijn blog is in aanbouw, maar je kan wel alvast terecht op zijn LinkedIn. Ruud kenmerkt zich door altijd bezig te zijn met het creëren van een beleving. “It’s never what you do, it’s how it’s done!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here