Iedereen die ouder is dan 35 en een aantal mensen daaronder weten waar je het over hebt als je zegt: “Is dit alles, oehoehoehoeh!” of “Wel een beetje raar, 32 jaar, trillend op mijn benen.” Dat is Doe Maar. Al 40 jaar een begrip in de Nederlandse muziekwereld.

Doe Maar

Ernst Jansz, Henny Vrienten, Jan Hendriks en (teruggekeerd ex-bandlid) René van Collem vieren dit jaar het 40 jarig jubileum van de band. Met een tour genaamd ‘Er verandert NIX’ bezoeken ze diverse podia in Nederland. Patronaat verwelkomde Doe Maar en de bijbehorende schare oude fans afgelopen donderdag op het podium in de grote zaal.

Meet the Doe Maar fans

Met de term ‘oude fans’ moet je een beetje oppassen, want hoewel het merendeel van het publiek de 40 ruimschoots is gepasseerd, zie je her en der ook een verdwaalde tiener. Zoals Noa en Isabella, beide 15, die de nummers van Doe Maar kennen door hun ouders. Isabella’s moeder was vroeger een echte fan en de vader van Noa kreeg er ook geen genoeg van.

De familie Van der Laan is met het hele gezin op familie-uitje in het Patronaat.  “Vorig jaar was het Martin Garrix en dit jaar Doe Maar” aldus de 16 jarige dochter van het gezin. Ook haar 14 jarige broertje kent bijna alle teksten uit zijn hoofd. “We luisterden het altijd in de auto.”

Doe Maar

Opvallend is dat er ook veel mannen zijn. Zoals Philip (45) en Dereck (47). Dat Doe Maar fans ‘back in the days’ vooral bestonden uit gillende meisjes, zegt volgens hen niks. “Mannen en jongens bekeken Doe Maar alleen vanuit een ander perspectief.” Philip had vroeger het Doe Maar-boek, een collectors-item. En Dereck ‘deed’ Doe Maar op de playbackshow in de zesde klas (red.: groep 8).

Doe Maar

Helma van 51 mocht vroeger van haar vader nooit naar een concert. Dat was allemaal een beetje te wild. Dit is dus de eerste keer dat ze de band live gaat zien. Tanja en Karin, die als een van de weinigen Doe Maar accessoires dragen, zijn in de jaren 80 wel een keer eerder geweest.

Oude helden

En dan komt de band het podium op. Ernst met zijn karakteristieke pretogen, Henny in pak met zonnebril en basgitaar, Jan die zich door niets lijkt te laten verstoren. De twee front-mannen zijn inmiddels 70 jaar, maar daar merk je niks van. Als vanouds spelen ze de sterren van de hemel en klinken precies zoals ze klonken in 1982 toen ‘Doris Day en andere stukken’ uitkwam op plaat.

Doe Maar

Ze starten hun optreden met het toepasselijke ‘Alles doet het nog’, gevolgd door ‘Okee’ waarna ze in twee uur het publiek mee nemen langs ‘Radeloos’, ‘Watje’, ‘Dansmuziek’ (speciaal voor Patrick wie dat ook moge zijn), de prachtige uitvoeringen van ‘Ruma saja’ en ‘Tijd genoeg’ naar de grote hits ‘Sinds een dag of twee’, ‘De bom’ en ‘Doris Day’. Als toegift nog de publieksfavorieten ‘Smoorverliefd’ en ‘Belle Helene’.

Doe Maar

Gezellige boel

Sommige nummers lijken een beetje routinematig opgevoerd te worden, maar over het algemeen is het met name het bijna aanstekelijke gevoel van vriendschap en vakmanschap dat van het podium spat. In welke volgorde is niet van belang. Instrumentaal is er weinig aan te merken op de band. Multitalent Ernst Jansz speelt naast piano ook viool, harmonica en mondharmonica. De blazers geven indrukwekkende staaltjes blaaswerk weg en Jan en Henny hebben vriendschappelijke onderonsjes tussen bas en gitaar. Het is allemaal één grote gezellige boel. De vraag rijst of het nog mogelijk is om, na zoveel hits en zoveel jaar, nog te imponeren. Maar de vraag is ook of dat nodig is.

Doe Maar bewijst dat het waar is: 40 jaar verder, 40 jaar ouder en toch ‘er verandert NIX’

Fotografie: Peter van Heun

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here