Voordat de verbouwing van het Dolhuys van start gaat, kan je deze maand nog volop genieten van de donderdagavondprogramma’s. Er is een documentaire, pubquiz, Mystery History Tour en een gesprek met Esther van Fenema over ‘het ontstemde brein’. 

Donderdag 1 november: documentaire Garden of Life

Een oude man die rondscharrelt in zijn tuin, zo zou je ‘Garden of Life’ kunnen samenvatten… Maar documentairemaker Marco Niemeijer wist van dit gegeven een pareltje te maken: vier sterren, aldus Trouw.

In de documentaire zie je hoe Alzheimer van wereldreiziger Leo een beschouwende tuinman maakt. Terwijl seizoenen verglijden, keert Leo langzaam weer terug naar het begin. Alsof je het omgekeerde proces van opgroeien van een kind meemaakt. Dit versterkt door verkleuren en kaal worden van de natuur.

De documentaire start om 19.30 uur op donderdag 1 november.

Donderdag 8 november: pubquiz over de geest

Er wordt weer een heuse pubquiz met  ‘breingerelateerde vragen’ in het Museumcafé gehouden op 8 november.


Ben jij expert over het brein? Of heb je het beste geheugen uit je vriendengroep? Doe dan mee met een team en ga de strijd aan met andere teams! Dus trommel je vrienden, collega’s en/of studiegenoten op en meld jouw team (snel) aan via onze website.

De pubquiz bestaat uit drie rondes met vragen over geheugen, het brein en meer gekkigheid! Ieder team moet een teamnaam, een teamcaptain en leden doorgeven. De bijdrage is €5,00 per team en bestaat uit maximaal vijf. Het winnende team krijgt een prijzenpakket mee naar huis.

Donderdag 15 november: Mystery History Tour

Ga op ontdekkingstocht met de nieuwe actieve rondleiding en ervaar de rijke geschiedenis van het Dolhuys.

Onderzoek hoe de muren van het Dolhuys vrijwel onveranderd bleven, maar hoe de omgeving en de bewoners van het gebouw veranderden. In hoeverre is de zorg in de afgelopen eeuwen veranderd? Tijdens de interactieve rondleiding wordt je uitgedaagd om het verleden en het heden met elkaar te verbinden. Wat gebeurde er vroeger bijvoorbeeld in die enorme zaal met lange rijen bedden? En waar sliepen en speelden de kinderen toen het een kindertehuis was?

Wil je vooraf eten? Dan kun je vanaf 17.30 uur een maaltijd bestellen voor €12,50 in het café. Graag vooraf reserveren.

Donderdag 22 november: in gesprek met Esther van Fenema over het ‘het ontstemde brein’

Musici staan onder grote druk. Ze moeten vaak avond na avond een topprestatie leveren, zijn als de dood om te falen en de concurrentie is moordend. Ongeveer een op de drie slikt bètablokkers om die stress te onderdrukken, maar er zijn er ook die helemaal niet meer kunnen optreden door hun psychische klachten. Psychiater, professioneel violist en oprichter van de Muziekpoli Esther van Fenema gaat op donderdag 22 november met Malou van Hintum in gesprek over de vraag waarom zoveel musici last hebben van paniekaanvallen en podiumangst. Psychische klachten waar ze als violist ook zelf mee heeft geworsteld.

 

In haar boek ‘Het ontstemde brein’ vertelt Esther van Fenema wat muziek doet met je brein, en hoe musici leven tussen flow en faalangst. Ze benadrukt het belang van mentale weerbaarheid en licht toe waarom musiceren zowel een vloek als zegen is.

Esther van Fenema (1970)

Van Fenema is stafpsychiater in het Leids Universitair Medisch Centrum. Ze richtte de Muziekpoli op in 2008. Ook treedt ze als professioneel violist op met kamermuziekensembles. Ze is columnist bij Medisch Contact en The Post Online en interviewer bij Café Weltschmerz.

Alvast inlezen? Via de website van onze partner Boekhandel Athenaeum kun je het boek alvast bestellen.

Het programma begint om 19.30 uur.

Wil je vooraf wat eten tijdens deze avonden? Dat kan in het museumcafé vanaf 17.30 uur, daar is een maaltijd te verkrijgen voor €12,50. Graag vooraf reserveren

Voor meer info kijk op www.hetdolhuys.nl

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here