In de week van de Internationale Dag van het Gehoor is de film Doof Kind te zien in het Dolhuys. De film Doof kind gaat over het leven van een dove jongen die zijn draai heeft gevonden in het leven en zichzelf zeker niet zielig vindt. De film is de winnaar van de publieksprijs van het International Documentaire Festival Amsterdam (IDFA) 2017.

Doof Kind

Tobias was al een jaar oud toen zijn ouders geconfronteerd werden met de diagnose dat hij doof geboren was. Zijn ouders raakten in paniek: een doof kind zou immers veroordeeld zijn tot een geïsoleerd bestaan. Nu kijkt vader Alex de Ronde, samen met de inmiddels jongvolwassen Tobias en diens horende broer Joachim, terug op het leven van zijn dove kind en de keuzes die hij als vader heeft gemaakt. Een ontroerend portret van de dove Tobias die zijn draai heeft gevonden in het leven en zichzelf bepaald niet zielig vindt. Hij onderhoudt een innige relatie met zijn iets oudere, horende broer, Joachim. Samen blikken ze terug op hun jeugd. Communicatie met de horende wereld is moeizaam, maar Tobias’ verblijf op Gallaudet University in Washington D.C. – de enige dovenuniversiteit ter wereld – voelt paradijselijk aan. De film laat zien hoe een handicap zomaar in een rijke cultuur kan veranderen en andersom. Tobias weet die twee werelden slim met elkaar te verbinden: als docent Nederlandse Gebarentaal leert hij horende studenten zijn taal en cultuur kennen.

doof kind

Horende en dovenwereld

De film laat zien hoe een handicap in een rijke cultuur kan veranderen en andersom. Tobias weet de horende en de dovenwereld slim met elkaar te verbinden: als docent Nederlandse Gebarentaal leert hij horende studenten zijn taal en cultuur kennen. Na zijn acceptatie van zijn doofheid kon Tobias beginnen aan het beantwoorden van zijn eigen vragen. Variërend van de problemen van het grootbrengen van een doof kind en de effecten daarvan op de overige gezinsleden tot de soms absurde gevolgen van een gehandicaptenstatus. De film is de winnaar van de publieksprijs IDFA 2017 en geregisseerd door Alex de Ronde, directeur van de Amsterdamse bioscoop Het Ketelhuis.

Doof Kind – 08 MAART 19:30 – 21:00 – In het museumcafé is vanaf 17.30 uur een maaltijd te verkrijgen voor €12,50. Graag vooraf reserveren. Zie voor meer info zie de website: www.hetdolhuys.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here