Het afgelopen anderhalf jaar maakten ze al vier edities van DOTS magazine. Het digitale magazine voor liefhebbers van hedendaagse digitale kunst. Haerlems Bodem is fan en was dan ook blij verrast om te horen dat er iets nieuws aan zat te komen. Shevia Limmen (S) rechts op foto, en Nanda de Block (N) zijn de oprichters, redactie, eindredactie, uitvoerders en producenten. Twee dames met een passie voor digitale kunst, die zeer nodig eens uitgelicht moest worden.

 

Kunst voor iedereen
Vanuit hun kleine Studio Locomoco aan de Gedempte Oude Gracht gebeurt het allemaal. Deze ruimte, die naast werkplek ook expositie ruimte biedt, is rustig en inspirerend. Tegenover elkaar aan één bureau, zodat er snel geschakeld en overlegd kan worden. De dames zijn druk. De release van hun vernieuwde website en de nieuwe layout van DOTS magazine is al over een paar dagen en er moeten nog een aantal dingen geregeld worden. Gelukkig hebben de dames tijd voor een kopje koffie, zodat wij ze naar de achterliggende gedachte van DOTS magazine kunnen vragen.

Al een aantal jaar zijn Shevia en Nanda bezig met kunst. Vanuit studies en andere projectvormen richting DOTS magazine en Studio Locomoco. De focus ligt op het toegankelijker maken van kunst en dit dichterbij de maatschappij brengen. “Het woord kunst schrikt vaak af, terwijl er zo veel dingen gemaakt worden die tof zijn om zien. DOTS is een platform voor kunstenaars waar ze hun werk en verhalen kwijt kunnen.” (S) “Zodra je een verhaal achter een object weet wordt het namelijk pas echt interessant. Dat is wat we kwijt willen in en kunnen vertellen met DOTS” (N)

Het afgelopen jaar hebben de dames hard gewerkt aan het digitale magazine. Als ware pioniers in dit vakgebied hebben ze geprobeerd, getest en gekeken naar wat werkt en wat vooral niet. Ze merkten dat het moeilijk was om de lezers telkens weer te motiveren. “Voorheen brachten we eens per kwartaal een heel uniek nummer met eigen thema uit. We merkten hierbij dat we onze lezers telkens weer moesten activeren. Waarom zou je alles in een keer publiceren, terwijl mensen het niet in een keer opnemen.” (S)  De dames moesten  dus op zoek naar een nieuwe vorm en daarbij passende uitingen.

Er werd gekeken naar voorbeelden als WIRED en het blog van Bright. Hierin zaten toch veel traditionele magazine elementen. Dat wilden de dames loslaten en alleen geijkte magazine punten als een letter from the editor, een thema en columnisten werden behouden. Nu komt er DOTS magazine 2.0

DOTS-Digital-Art-Magazine-Haerlems-Bodem-Haarlem

DOTS magazine 2.0
Een van de grote verschillen tussen DOTS magazine oude stijl en de nieuwe versie is de regelmaat van het uitbrengen. De eerdere versies werden telkens helemaal op maat gemaakt, nu wordt er gewerkt met een CMS (Content Management Systeem) waardoor er continue nieuwe content aan het magazine toegevoegd kan worden. “Hierdoor blijft de inhoud fris en kunnen we ook sneller inspelen op actualiteiten.” (N) Daarnaast speelt de website een grotere rol. “We hebben een heel pad uitgestippeld om te bepalen hoe mensen met DOTS in aanraking komen. Alle mogelijkheden opgeschreven en we zagen dat de website daarin een cruciale rol speelt. Als men niet weet wat DOTS is en op zoek gaat naar achtergrond informatie, halen ze dat toch vaak het eerst uit de website.” (S)

Ook een grote verandering is de uitbreiding naar Tablets met een Android besturingssysteem. Daar DOTS magazine voorheen alleen voor Ipad gebruikers was, hebben de dames nu de keuze gemaakt om dit open te gooien. “Het magazine is compleet HTML 5 en werkt niet meer alleen vanuit een app. Hierdoor kan je het op elke tablet, smartphone of computer lezen.” (N) Daarnaast hebben de dames hun eigen betalingssysteem bedacht en zijn er nieuwe abonnementsvormen bijgekomen. Die lopen van gratis tot slechts €20,- per jaar. Hiermee krijgen lezers toegang krijgen tot de app, het archief, winacties, uitnodigingen voor events en meer! In plaats van losse edities te kopen, wordt het mogelijk om alle content te bekijken zonder te hoeven schakelen tussen de verschillende edities.

Groei
Redactie bestaat nu nog uit de dames zelf, maar het idee is meer columnisten aan te trekken. Mensen vanuit andere steden, want dat heeft natuurlijk een meer mondiaal effect. Daarbij zijn middelen als Skype en e-mail heel belangrijk en kunnen ze van achter hun bureau volledige redactie voeren. ”We willen meer met externe schrijvers werken en zelf naar een echte eindredactie rol gaan, zodat we ook meer aandacht kunnen besteden aan marketing en ontwikkeling van DOTS magazine op zich.” (N)

De dames verwachten geen ‘gouden ei’ idee zodat ze over een paar jaar kunnen niksen op de Bahama’s. Maar levensvatbaar, groei en onafhankelijkheid door en met DOTS magazine is zeker haalbaar en realistisch. Qua toekomst plannen ligt de focus dan ook voornamelijk op DOTS magazine, het groeien in lezers en uitbreiding in de redactie. Andere projecten zijn er uiteraard in idee, maar worden nog even ‘on hold’ gehouden. Wel zoeken ze meer aansluiting bij festivals, waarbij de doelgroep van DOTS magazine aanwezig zijn.

DOTS-Digital-Art-Magazine-Haerlems-Bodem-Haarlem-2

Tot slot vragen we: ‘Hoe Haarlems is DOTS magazine?’, “Nou, aan de ene kant totaal niet en aan de andere kant is het een en al Haarlems. Qua productiekant werken we alleen maar met Haarlemse bedrijven. Nu is Layer Gloss wel recent naar Amsterdam verhuisd, maar het is echt in Haarlem begonnen met een clubje Haarlemmers.” (S) Inhoudelijk wordt er geen link naar Haarlem gemaakt, tenminste nog niet. Zodra er een kunstenaar opstaat of er iets binnen een thema past zullen de dames daar zeker op in gaan.

Dat DOTS magazine in haar uiting niet Haarlems is maakt ons eigenlijk niet uit. Voor Haerlems Bodem is het Haarlems en we zijn er trots op dat zo’n uniek product ontstaan, gemaakt en gekoesterd wordt in onze eigen stad. Hou je van kunst, vernieuwing en unieke dingen neem dan een abonnement op DOTS Magazine.

Het nieuwe DOTS magazine en de website worden vrijdag 27 september gelanceerd tijdens het TodaysArt Festival.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here