We staan al bij het herenhuis aan de Westergracht als Floris Kaspers op zijn hippe elektrische fiets met koptelefoon rond zijn hoofd komt aan fietsen. Hij mindert vaart: “Zijn jullie van het interview? Mooi, even mijn fiets neerzetten.”

duurzaam verhuren

Als project heeft Floris dit pand een aantal jaar geleden gekocht en zo duurzaam mogelijk gemaakt nu verhuurt hij er drie appartementen. Floris die werkt bij Hypotheekshop Schiphol opent voorzichtig opent de voordeur. Als we in het donkere halletje staan opent hij een kastdeur: “Dit is een warmtepomp,” zegt hij. In een bezemkast staat een langwerpige machine dat lijkt op een smalle koelkast, met leidingen en een display. “Dit apparaat verwarmt met buitenlucht de appartementen. Met een ventilator op het dak trekt hij de warmte uit de lucht, waarmee hij het water en de vloerverwarming verwarmt. Deze warmtepomp vervangt de energie onzuinige cv-ketel.” Voor Floris zijn de aanpassingen aan het pand een investering. Met onder andere subsidies van VROM kon hij ‘zijn project’ zo duurzaam mogelijk maken. Hij vervolgt: “Het hele pand is nu gasvrij. Er zijn eigenlijk nog maar drie wateraansluitingen en elektriciteit. Koken gebeurt met elektra.”

Duurzaam verhuren hoeft niet duur te zijn 

Het hele pand is energielabel A+, dat is het meest zuinig wat er is. Floris: “Ik kon ervoor kiezen om of drie cv-ketels in te laten inbouwen, a 1500,- euro per stuk, of een warmtepomp a 6000,- euro te nemen. Op korte termijn zijn drie cv-ketels goedkoper. Maar ik zou daar geen subsidie voor krijgen. Voor de warmtepomp kreeg ik al € 2300,- subsidie dus zoveel zou dat niet eens schelen. Maar nu, met de besparingen die ik doe, levert het me veel meer op en kan ik meer huur vragen. ” Sowieso had Floris dit herenhuis zonder subsidies van VROM niet zo duurzaam kunnen maken. 

duurzaam verhuren

Helemaal nul op de meter is niet mogelijk 

De warmtepomp is niet de enige aanpassing aan het pand. Als we weer buiten staan, wijst Floris naar het dak: “Kijk vanaf hier kun je de zonnepanelen zien. Het zijn er 17. Als je zonnepanelen koopt, kun je de btw terugvragen. Dat heb ik natuurlijk gedaan.” Juist die 17 zonnepanelen geven het pand de hoogste energiezuinigheid. Op de vraag wat de huurders nu verbruiken moet Floris nadenken: “Ik denk dat het gemiddelde stroomverbruik 3000 kWh per appartement is, maar dat is wel kleine gok.” Klimaat neutraal kan het pand niet zijn. Floris: “Er wordt wel íets aan stroom verbruikt, dat is dan wel groene stroom. Maar helemaal nul op de meter is hier (nog) niet mogelijk.” In zijn eigen huis heeft Floris ook een warmtepomp: “Maar die is hybride, want ik kook liever op gas,” zegt hij lachend. 

Wil jij ook jouw huis verduurzamen of wil je weten of je in aanmerking komt voor subsidies? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Bij de gemeente Haarlem heb je bijvoorbeeld een duurzaamheidslening: haarlem.nl/duurzaamheidslening/ en een subsidie Haarlem Aardgasvrij haarlem.nl voor de laatste stap naar gasvrij wonen.

Meer Haerlems Bodem? Check hier de nieuwste HB Podcast Politics met Marie–Thérèse Meijs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here