De 3J’s komen helemaal niet uit Volendam, maar uit Haarlem. Joost, Jeroen en Jeroen zagen de perfecte bandnaam zomaar aan hun neusjes voorbij schieten en geclaimd worden door ene Jan Dulles die de 3 Haarlemmers vroegtijdig hun identiteit ontnam. Dan maar iets bedenken dat internationaal de aandacht trekt en dat werd: E.T. Explore Me. De jongens hebben zich herpakt, claimen hun eigen echte vrijheid en verrassen vriend en vijand op Bevrijdingspop.

Echte vrijheid en gastvrijheid

Daar kun je van alles bij bedenken. Zeker, wanneer het trio zijn opwachting maakt op Bevrijdingspop in Haarlem. De dichterlijke vrijheid van de bandnaam mag zo geïnterpreteerd worden dat de gastvrijheid van de heren zo hoog is, dat zelfs al het buitenaards leven wordt uitgenodigd om bezit te nemen van de drie tengere bleke lijfjes in de band.

Lief zijn

Enfin, allemaal gelul natuurlijk. Gitarist, zanger en organist Joost Varkevisser onthult halverwege de show nog wel het geheim van echte vrijheid. “Echte vrijheid is dat we gewoon godverdomme lief voor elkaar moeten zijn. Voor je Marokkaanse buuv, je Turkse buurman én je Nederlandse achterbuur!’’ Tja, en zo simpel is het eigenlijk wel. De vuige fuzzy garagepunk van het trio inclusief zwierige Acetone-akkoorden doet de rest. Het maakt me niet uit hoe de band met welke bandnaam wil overkomen. Ik had gewoon wat content nodig om body te geven aan de ‘lucky shot’ van een foto die Haerlems Bodem jullie niet wil onthouden.

Compliment

En, het beste compliment van de dag kwam van een wat oudere cultuuraanjager die vond dat dit optreden hem deed denken aan de sfeer van Bevrijdingspop in het Kenaupark of op de Botermarkt. Dan heb je als Haarlems alternatief bandje behoorlijk wat leuks neergezet in amper een uurtje tijd.

Meer weten?

Ga naar de website van E.T. Explore Me op Bandcamp.

Foto: Aandachtsfabriek | René van Stekelenborg

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here