Vorig jaar maakte de organisatie van Haarlem Jazz & More een belofte: ‘Volgend jaar zal er meer aandacht zijn voor echte jazz.’ Aangezien het festival vorig jaar in slechts twee en een halve maand geregeld moest worden, werd hier toen minder aandacht aan besteed. Een gemis volgens de bezoekers, iets dat moest worden goed gemaakt. Haerlems Bodem sprak met Chiel van Tok programmeur van het Nieuwe Kerksplein, de locatie waar je dit jaar terecht kan voor ‘echte jazz’!

Een beetje Chiel:
Chiel raakte betrokken bij Haarlem Jazz & More door een klasgenoot die al in de organisatie zat. Daar Chiel zelf piano speelt en het conservatorium heeft gedaan ligt jazz hem nauw aan het hart. Hierdoor bleek hij de juiste persoon om een echte jazz programmering neer te zetten op het Nieuwe Kerksplein. Chiel voegt toe, dat hij ontzettend trots is dit te mogen doen.

Het Nieuwe Kerksplein biedt een breed jazz programma, waarom juist hier?
“Het plein is intiem dus dat past daar goed bij. We proberen hier echt de kern te raken van wat Haarlem jazz  jaren is geweest.” Zoals gezegd miste Haarlem Jazz een plek waar de echte jazz liefhebber terecht kon. De komende dagen kun je hier authentieke jazz verwachten.

Zit er een rode draad in het programma?
“Nee niet echt, behalve dan dat je op zaterdag toch wat bekendere namen programmeert om een zo breed mogelijk publiek aan te spreken. Maar er is ook genoeg ruimte voor jong talent. Zo hebben we op donderdag een jonge club uit de buurt, staan: the Jazz Commotion. Met een 16 jarige pianist, Stefan Bos, en te gekke bassist William Barret. Zo proberen we jong talent te mixen met al gevestigde artiesten.”

Wat zijn dan namen die hier het echte jazz publiek moeten gaan trekken?
“Op zaterdag is dat Yuri Honing daarnaast Simon Rigter en Peter Beets. Dat zijn voor de kenners toch wel bekende namen. Ik hoop ook dat dat het publiek dat hier naar toe gaat komen en verwacht dat Haarlem er wel aan toe is.”

Het Nieuwe Kerksplein ligt echt midden in de stad. Hoe reageerde de omgeving?
“Uiterst positief! Het is altijd spannend, we hebben het plein gekozen door de grote en locatie. Vooraf hebben we met mensen uit de buurt en wijkraden gesproken. Het helpt dat er veel kunstenaars en artiesten in de wijk wonen. Dat versterkt elkaar alleen maar.”

Op zaterdag middag zal er een heuse jam-sessie gehouden worden. Waarvoor er zelfs bladmuziek gemaakt is en verspreid. Hoe moeten we ons dat voorstellen?
“Juist de interactie is belangrijk, zeker ook omdat het podium in een woonwijk staat en zaterdagmiddag is daar erg geschikt voor. Bovendien koppelen we daar een goed doel aan, we spelen voor de vrede. ‘Masterpeace‘ is een landelijke organisatie die daar al langer actief in is, ook internationaal. Er is een stuk geschreven dat met veel muziekanten gespeeld kan worden, een Haarlem Jazz Masterpeace Blues. Ook de burgemeester speelt mee. Hij speelt basgitaar en was zeer enthousiast om mee te doen, daar zijn we erg dankbaar voor.”

Wat mogen we echt niet missen op het Nieuwe Kerksplein?
“Zaterdagavond speelt Peter Beets een programma van Oscar Peterson en dat wordt toch echt wel heel gaaf. Voor iedere pianoliefhebber is Oscar Peterson wel een soort held, dus dat moet goed worden.”

 

Haerlems Bodem neemt zijn petje af voor Chiel. Het programma zit fantastisch in elkaar en de echt jazz-liefhebber kan hier absoluut terecht voor een portie authentieke jazz. De passie waarmee Chiel praat over het programma en de artiesten is aanstekelijk en creert veel zin om tijdens Haarlem Jazz ook juist op het Nieuwe Kerksplein een kijkje te gaan nemen. Dus wij laten Alain Clark of Wouter Hamel  maar even schieten dit jaar en gaan voor die echte jazz…

Bekijk hier het hele programma voor het Nieuwe Kerksplein van Haarlem Jazz & More.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here