Op 11 januari doet chef de cuisine Christian Weij uit Ede, Haarlem aan. Samen met de Haarlemse onderneemster Ymke Jobse van IJs van Buyten, kookt hij tijdens een speciale Bakfietstour door Haarlem vanaf zijn bakfiets voor publiek. Maar dit is niet alleen een kook- en eetfeestje. Het zijn moeilijke tijden voor veel ondernemers en Weij wil met zijn tour juist de aandacht vestigen op de moeilijke positie van zelfstandige ondernemers in Nederland in tijden van lockdown.

bron: Christian Weij

Duurzame ondernemers

Jobse zocht contact met Weij. Zijn initiatief voor deze tour was voor haar aanleiding om hem naar Haarlem te halen. Jobse: “Ik volgde hem al een tijdje omdat ik zijn thema’s boeiend vind. Toen ik las over deze bakfietstour zag ik een gelegenheid om hem te bellen en de tour ook naar Haarlem te halen”.

Christian Weij is niet simpelweg “kok”, maar noemt zich fermentatiespecialist, fooddesigner, landschapskok en pop-up chef. Hij is een unieke verschijning in het Nederlandse kook- en eetlandschap, zoals op zijn website www.verrotlekker.nl valt te lezen. Weij is al een aantal jaren bezig met fermenteren en heeft daarover succesvol gepubliceerd. Hij ontpopte zich als een veelzijdig en initiatiefrijke ondernemer, die naast zijn core business koken en fermenteren, ook workshops leidt en betrokken is bij onderzoek naar fermentatietechnieken, samen met Universiteit Wageningen. Daarnaast is hij oprichter van een pop-up restaurant, en meer recent, van het SmaakPark in Ede (www.smaakparkede.nl)

Jobse is een Haarlemse ondernemer, ijsbereider en ijstechnoloog. Haar handelsmerk (te lezen op www.vanbuyten.nl) is consumptie-ijs op basis van natuurlijke ingrediënten, met vers fruitsap en noten, zonder industrieel bereidde smaakversterkers.

Bron: Ymke Jobse

Beide ondernemers hebben duurzaamheid gemeen met elkaar. Eerlijke en zo vers mogelijke ingrediënten vormen de basis voor een voortreffelijke, unieke en smaakvolle keuken.

Aandacht voor ondernemers in tijden van lockdown

Natuurlijk is zo’n bakfietstour een mooie rustieke Nederlandse manier om je bedrijf onder de aandacht te brengen maar Weij en Jobse maken duidelijk dat het hun nu in de eerste plaats gaat om aandacht te vragen voor de moeilijke positie waarin veel ondernemers verkeren, door alweer een derde lockdown. “En dat geldt zeker niet alléén in de horeca!” zegt Jobse. “Het is een keertje op”, zeggen Jobse en Weij, “ook voor ons. We zijn niet zielig, maar de overheid onderschat echt welke flexibiliteit van ons verwacht wordt om wéér in korte tijd je bedrijf om te gooien. Wéér een nieuw concept bedenken, wéér nieuwe afspraken met leveranciers maken, wéér nieuwe businessplannen moeten inleveren met minimaal 3 scenario’s, wanneer houdt dit op?” En: “Er is wel geld voor ons”, zegt Jobse, “maar de regelingen zijn ingewikkeld en bieden geen maatwerk. Sommige bedrijven vallen daardoor buiten de boot en daar moet een oplossing voor komen.”

Ondernemer! Laat je horen én zien op 11 januari

Hoe haal je de aandacht naar je toe? Het eigenlijke doel van deze fietstour is het “verzamelen van verhalen van ondernemers”, aldus Weij, deze te bundelen en er een videoboodschap aan te koppelen. Het geheel “willen we aanbieden aan de Tweede Kamer waar wij waarschijnlijk in februari de gelegenheid krijgen om het daar in enkele minuten toe te lichten”.

Maar let op, Weij en Jobse gaan de verhalen niet schrijven. Zij nodigen ondernemers in zwaar weer uit om hun verhaal te vertellen. Weij legt uit: “Wij vragen de ondernemers om hun verhaal compact te vertellen, waarom zij het op dit moment zo zwaar hebben en wat er zou moeten gebeuren. Schrijf je verhaal en stuur het ons. Je staat niet alleen. Schaam je niet voor je zorgen, toon je kwetsbaarheid en laat je horen en zien! Wij zullen je, als je dat wilt, met video interviewen tijdens de tour en brengen de verhalen samen uiteindelijk verder als een petitie naar de Tweede Kamer. Dat is onze boodschap voor deze bakfietstour”. En hun boodschap aan de Tweede Kamer? “Pak het op! Laat de ondernemers alsjeblieft niet verzuipen”.

Hoe dat komende dinsdag in zijn werk gaat? “Wij staan in de middag in Haarlem en gaan woensdag door naar Den Haag”.
Volg voor exacte locaties, zo gauw die bekend zijn, de Facebookgroep Nieuwe Ronde Nieuwe Kansen.

De route

De Tour van Christian Weij en Ymke Jobse gaat door Bloemendaal en Haarlem langs:

1. Bloemendaal: Oesterzwammerij, 13.00 – 14.00

2. Haarlem: Broodje van Toen 14.30 – 16.00

3. Haarlem: Theater De Liefde, 16.00 – 17.30, ook met House of Pancakes

Ondernemers, pak deze kans, laat je zien en horen op een van deze locaties, op dinsdag 11 januari

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here