Frans Bromet en Yeter Akin presenteren 7 februari hun nieuwe film Een goede moslima in de Pletterij. Gevoeligheden en problemen van jonge Nederlandse moslima’s uit Nederland komen in de film naar boven. 

Gevoelens en problemen, tijd om het te uiten

Frans Bromet en Yeter Akin maakten eerder een film genaamd Eerwraak. De mannen vonden het nu tijd voor meer verdieping van gevoelens en problemen van Nederlandse moslima’s. Want, hoe beweeg je in een samenleving waarvan de normen en waarden afwijken van jouw eigen culturele achtergrond?

Documentaire Een goede moslima

Jeugdvriendinnen Yeter en Meryem groeien op in een dorpje in centraal Turkije. Op 13-jarige leeftijd vertrekken ze met hun families naar West-Europa voor een betere toekomst. Het leven in Nederland is wennen voor Yeter. Haar ouders zijn bang dat ze ‘vernederlandst’ en haar normen en waarden zal vergeten. Ze mag geen contact hebben met vreemden. Inmiddels is Yeter een veertiger en woont ze nog steeds in Nederland. De omgang met de strikt religieuze en culturele regels zijn voor haar een blijvend twistpunt gebleken, zeker na haar scheiding. Toch is het haar gelukt om als gescheiden vrouw een goede relatie met haar familie op te bouwen.

Worstelen met geloof

Ook de 22-jarige dochter van haar vriendin Meryem is gescheiden. Verstoten door haar eigen gemeenschap, is de jonge vrouw geradicaliseerd en naar Syrië afgereisd omdat ze in Nederland geen goede moslima zou kunnen zijn. Ze is in Syrië getrouwd met een IS-strijder en heeft een kind van hem gekregen. Moeder Meryem is ten einde raad, ze heeft geen idee waarom haar dochter naar het kalifaat is afgereisd. Yeter ziet meer jonge moslimvrouwen in Nederland worstelen met het geloof, soms radicaliseren ze. De geloofsbeleving van jonge vrouwen is een mijnenveld, bepaald door religieuze en traditionele conventies. In gesprek met vrouwen in Europa en Turkije proberen Frans en Yeter deze conventies te doorgronden. Met humor en respect bevragen zij elkaar en de vrouwen voor de camera.

De Docu Lab-avond

Docu Lab is trots dat Frans Bromet en Yeter Akin op 7 februari hun film Een goede moslim presenteren in de Pletterij in Haarlem. Later in de maand wordt de film op tv uitgezonden. Voorafgaande aan deze Docu Lab-avond kun je eten bij de Wereldkeuken Haarlem, gevestigd in het restaurant. Meer info over de voorvertoning vindt je op deze website.

Meer Haerlems Bodem op je scherm? Check dan dit artikel over jamsessies in Haarlem.

Bron hoofdfoto: www.formaat.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here