Geen idee waar je je date nu eens mee naar toe zal nemen? Behoefte aan een potje lachen aan het eind van een zware werkweek? Zin om nieuwe mensen te ontmoeten uit allerlei verschillende landen? Of gewoon geen zin om 35 euro te betalen voor een stand-up comedy show? Allemaal hele goede redenen om eens naar The Comedy Ballroom te gaan bij Raecks. Als je goed Engels spreekt tenminste.

Come to Haarlem and be funny

Sharon Em komt uit Ierland en woont al enige jaren in Nederland. Ze is zelf stand-up comedy artiest en wil graag dat Haarlem interessanter wordt voor professionele internationale artiesten uit deze branche. Daarom startte ze in samenwerking met Hotel Raecks een maandelijks evenement waar zowel in-croud Haarlemmers als expats elkaar kunnen ontmoeten om een avondje lekker te lachen. Haerlems Bodem nam een kijkje.

comedy ballroom
Michael Hill
comedy ballroom
Yuriko Kotani

Internationaal publiek

De zaal leent zich goed voor de gelegenheid. Het ietwat muffige art-deco interieur, het kleine podium met rood velours gordijn en de ronde tafeltjes met kleedje en kaarsje erop ademen de sfeer van een ouderwetse jaren 20 nachtclub. Elke laatste vrijdag van de maand mogen 4 grappenmakers hier een gemêleerd publiek van tussen de 20 en 60 man vermaken. In de zaal zitten deze keer bijvoorbeeld gasten uit de U.S.A., Frankrijk, Engeland, Zimbabwe en het exotische Bloemendaal. Ook is er een tafel met drie Poolse dames die de stemming er goed in weten te houden met hun aanstekelijke gegiechel.

comedy ballroom
Michael Jager; MC

Harde grappen mogen ook

De MC van de avond is Michael Jager, een Duitse expat die in eerste instantie aandoet als een gezellige houthakker met baard en blouse maar zonder bijl.  Hij is absoluut niet bang om harde grappen over zijn vaderlandse geschiedenis te maken, maar neemt ook het publiek genadeloos op de hak. Zijn gevoel voor timing is goed en hij weet de zaal binnen 5 minuten op zijn hand te krijgen. Met flair kondigt hij de artiesten van de avond aan: de Canadese Niel Robinson, de Britse Michael Hill, de Nederlands/Iraanse Rami Nima en de Japanse Yuriko Kotani.

Ongelooflijk dapper!

In sets van ongeveer 20 minuten per artiest, proberen zij het publiek een glimlach, schaterlach, giechel of bulderend lachsalvo te ontlokken. En laten we eerlijk zijn, dat is geen gemakkelijke taak. Zeker op de momenten dat een grap even niet aankomt, is pijnlijk duidelijk hoe ongelooflijk dapper het is om in je eentje, zonder props of decor, op een podium te klimmen in de hoop dat je grappig genoeg bent. Hoe afhankelijk je bent van de goodwill van je publiek. En hoe knap het is om op zo’n moment toch door te gaan en iedereen toch weer mee te krijgen. Respect!

comedy ballroom
Internationaal lachen

Gekke Nederlanders

Gelukkig blijken ze alle vier getalenteerd genoeg om de energie hoog te houden. Zeker de Poolse gasten lijken zich regelmatig in hun wijntjes te verslikken en gieren het uit. Juist doordat het geen enorme zaal vol anonieme gezichten is, blijft de sfeer intiem en persoonlijk. En dat werkt. De grappen zijn internationaal en voor bijna iedereen herkenbaar: veel over seks, culturele verschillen en natuurlijk over ‘die gekke Nederlanders’.

comedy ballroom
Rami Nima

Ben je benieuwd geworden en heb je eens zin in een avondje internationaal lachen? Kijk dan op deze pagina of deze om kaarten te kopen voor de volgende show op 31 januari. Kaarten kosten €15,- of €13,- voor de early birds. Daarna lekker een drankje doen bij een van deze cocktailbars.

Fotografie: Sandra Reeb-Gruber

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here