Een betaalbare lunch, diner of gewoon een lekker kopje koffie, dit doe je bij Turquoise. Zo’n twintig mensen uit verschillende culturen doen hier werkervaring op en stomen zich klaar voor de markt. Ik mocht er een kijkje nemen en dat werd extra leuk, aangezien ik er mijn eerste echte reportage als HB-stagiair voor mocht schrijven.

Het is vrijdagavond, er wordt een kerstdiner georganiseerd. De deur gaat open, het is drukte van jewelste en er hangt een gezellige sfeer. We krijgen een plek aangewezen. Terwijl wij wachten op de gerechten, werp ik alvast een blik in de keuken. Twee vriendelijke dames laten mij zien wat zij gekookt hebben en zijn ondertussen druk bezig met het inschenken van de eerste soepjes. Ladi, (links op de hoofdfoto) woont boven Turquoise en werkt er iedere dinsdag en vrijdagavond in de keuken. Noura, werkt op maandag en vrijdagavond als kokkin.

Turquoise
De Saffraan kip en gepofte tomaatjes

Het eerste gerecht wordt geserveerd door Tsegay, een dame uit Eritrea die bij Turquoise werkt om Nederlands te leren. Ze geeft ons bospaddenstoelensoep. Mijn broertje – die ook mee is – kijkt vies, hij houdt niet van dit soort soep. Toch neemt hij een hap, er verschijnt een glimlach op zijn gezicht. Nadat mijn broertje zijn schaaltje smikkelend heeft leeg gegeten komt het tweede gerecht: Saffraankip met salade, aardappelgratin, groenten en gepofte tomaatjes. Het is heerlijk en ook mijn broertje smult er – weer – van. Op het dessert moeten we wat langer wachten, het is tamelijk druk (zo’n zeventig man). Maar, daar komt Sigrid en ze serveert ons een Lavacake, wat alles weer goed maakt.

Turquoise
De Lavacake

Bij Turquoise kan je niet alleen betaalbaar eten en drinken, maar ook vergaderen of flexwerken. Daarbij heeft het restaurant ook een naaicafé, waar de Marokkaanse Nadia en Turkse Nezaketh werken. Zij doen hier eenvoudige reparaties en verkopen tweedehandskleding. Dit maakt Turquoise een soort winkeltje, waar vrijwilligers leren verkopen. Een deel van de kledingomzet gaat naar Eritrea Hagues, dat is een goed doel wat ervoor zorgt dat geld goed terecht komt. Dat doen ze door bijvoorbeeld geiten te kopen voor arme boeren. Een ander deel van de omzet wordt besteed aan certificaten voor medewerkers. Zij krijgen scholing in sociale hygiëne, bedrijfshulpverlening en voedselveiligheid.

Deze avond was voor mij een unieke ervaring en zeker de moeite waard. Wil jij net als ik hier een keer de sfeer proeven? Kom dan langs op het Prinses Beatrixplein. Kijk voor meer info op de Facebookpagina van Turquoise.

Zo, en met het einde van mijn eerste reportage op HB wens ik iedereen fijne dagen en een goed uiteinde. Ik ga lekker op wintersport, tot in het nieuwe jaar!

Lisa.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here