Hart op de Tong; intieme sessies waarin artiesten het publiek meenemen in hun belevingswereld, gedachtestromen en inspiratiebronnen. HODT Haarlem, waar we je al eerder over berichtten, was zondag in de Nieuwe Kerk op het Nieuwekerksplein (in de Vijfhoek). Met in het achterhoofd de Koningsnacht die ik tegemoet zou gaan, voelde het als een schril contrast om een paar uur daarvoor in de kerk te zitten. Waar de dominee een paar verzen uit de bijbel zou voorlezen. En soulzangeres Ntjam Rosie een aantal van haar oorstrelende liedjes ten gehore zou brengen.

Loepzuiver

De variant in Haarlem is ‘het kleine zusje’ van Hart op de Tong Amsterdam die –volgens eigen zeggen- het publiek op dezelfde voet in vervoering wil brengen, met misschien minder gevestigde namen, maar dezelfde kwaliteit. Voor aanvang spraken we even kort met de organisator over de vorige Haarlemse Hart op de Tong. Ook daar was Haerlems Bodem bij, maar toen waren we niet alleen vol lof. Het optreden van Farris was hier en daar namelijk wat onzuiver. De organisator zei dat het deze keer stukken beter zou zijn. Op de vraag of hij het dan nu technisch helemaal anders had aangepakt zei hij: “Nee hoor, we hebben nu gewoon een hele goede zangeres”. Dat klinkt als een onbedoelde sneer naar de vorige artiest, maar met de stem van Ntjam Rosie en de akoestiek van de kerk kan het ook eigenlijk niet misgaan. Loepzuiver.

ntjam rosie-hb-4

BFF

Tussen haar liedjes door vertelde ze een paar persoonlijke verhalen. Want dat is Hart op de Tong. Zo zingt ze in Thinkin’ About You over haar BFF uit de tijd dat ze nog een tiener was. Een BF bleek die vriendin niet te zijn, want ze loog en bedroog. En Forever werd het (dus) ook niet. Maar ze denkt nog vaak terug aan haar en aan die tijd. Nothing but love nog steeds. En daarover gaat Thinkin’ About You.

Niet religieus

Ntjam Rosie zag er adembenemend uit. Niet in de laatste plaats vanwege haar perfecte zwangere buikje. Ze is gelovig en daarmee past ze ook goed in een kerk. Oorspronkelijk komt ze uit Kameroen en toen ze als kind naar Nederland kwam, was een van de dingen die haar opviel dat er hier zoveel verschillende religies zijn. Zingen in een kerk zoals men het kent is niet haar lot, zegt ze. Ze zingt er heel af en toe maar meestal daarbuiten. Want ze is, zoals ze zelf zegt, wel gelovig maar niet religieus. Daarmee bedoelt ze dat ze op haar eigen manier in god gelooft, maar er niet van houdt als het geloof haar door anderen wordt opgelegd.

ntjam rosie-hb-3

Kill a priest

De volgende edities van Hart op de tong zijn in Amsterdam, op 25 mei met Sven Hammond en op 8 juni met Killah Priest, bekend van de Wu Tang Clan. Dit werd ons verteld aan het einde van het optreden van zondag. We hoorden een dame uit het publiek zeggen: “Kill a priest? Kill a priest? Dat kan toch niet, in een kerk!” Bedankt onbekende dame voor deze zalige opmerking. You made our day.

Meer weten over Hart op de Tong, de volgende edities, artiesten en locaties? Check de website.

Foto’s: Wiebrig Krakau