Ik ben nog nooit in Caprera geweest, echt waar. Iedereen die ik erover spreek is laaiend enthousiast. Geweldige sfeer, goed geluid, magische ervaring… Het maakt me al tijden nieuwsgierig. Maar ik heb geluk: voor Haerlems Bodem ga ik op pad om te ervaren of het klopt wat iedereen zegt. Jonathan Jeremiah, een Britse singer-songwriter, speelt er vanavond.

jonathan_jeremiah_haerlemsbodem_caprera_bloemendaal-30

Misschien denk je wel; wat is Caprera? Stel je voor: in een open plek in het bos van Bloemendaal, omringd door allerlei soorten bomen is een amfitheater gebouwd. Houten banken staan, in een halve cirkel, gericht op een podium met een witte overkapping en een vijver ervoor. Ik heb begrepen dat menig muzikant- waaronder Douwe Bob bij Gitaarlem Gaat Vreemd – een duik heeft genomen in deze poel.

David Benjamin in het voorprogramma

De avond start met David Benjamin in het voorprogramma: een getalenteerde singer-songwriter uit Den Haag. De banken zijn al goed gevuld met mensen die blij zijn dat ze een zitplek hebben kunnen bemachtigen. Op meegebrachte kleedjes – het kan best koud worden – worden vele flessen wijn leeggedronken. David Benjamin vraagt een aantal keer de aandacht. Het publiek heeft blijkbaar veel bij te praten. Hij weet de aandacht van het publiek pas goed te vangen met een geïmproviseerd liedje over een meisje op de voorste rij (“oh Denise, dankzij jou is dit een surprise”).

david_benjamin_haerlemsbodem_caprera_bloemendaal-5

Sfeer

Ik kijk om me heen en zie mensen in de leeftijd tussen 25 en 50 jaar. De sfeer is inderdaad goed. Ineens merk ik dat achter me iets is gebeurd, want iedereen draait zich bezorgd om. Van alle kanten komen dekens en kussens richting het meisje dat – blijkbaar – gestruikeld is. Als ik weer voor me kijk dan heeft op het bankje voor me de directeur van het Patronaat plaatsgenomen. Ik hoor hem zeggen dat er zo’n 1300 man in Caprera past. Ondanks deze hoeveelheid voelt het toch intiem aan.

jonathan jeremiah caprera

Het podium dat geen podium is

Jonathan Jeremiah staat op het podium (wat eigenlijk geen podium is want het publiek zit hoger dan hij) met vier andere muzikanten. Twee violistes, een celliste en een gitarist. Ik luister graag naar zijn muziek, die geplaatst kan worden in het soul-folk-genre. Jonathan begint met zingen en het horen van zijn warme stem voelt als thuiskomen. Af en toe, als de muziek rustig is, hoor ik naast me de wind in de bomen. Boven ons kleuren de wolken al een beetje roze. Ze hadden gelijk. Het is inderdaad een magische ervaring door de combinatie van de bijzondere omgeving, de goede muzikanten en het enthousiaste publiek. Met een kop warme muntthee in mijn hand geniet ik van het steengoede concert.

 jonathan_jeremiah_haerlemsbodem_caprera_bloemendaal-23

20 man en een hond

Na het concert spreek ik Jonathan nog even backstage. Hij is op zoek naar een sigaret en neemt er eentje aan van mijn collega-fotograaf Jaap. Dat het zware shag is, is geen probleem. Jonathan vertelt dat hij aan zijn boeker gevraagd had of hij een akoestisch optreden kon doen in Nederland. In de categorie 20 man en een hond in een bruine kroeg. Dat hij in Caprera mocht staan vond hij fantastisch, al was het dus wel iets omvangrijker dan verwacht. We vragen hem hoe hij Haarlem vindt. Hij zegt vooral Amsterdam goed te kennen, omdat hij daar de helft van het jaar verblijft. Als hij zou mogen kiezen, dan zou hij in Castricum willen wonen, dichtbij het strand. We hebben hem, vanzelfsprekend, ervan proberen te overtuigen dat ook regio Haarlem hem dan goed zal bevallen. Dus wie weet is het ons gelukt en zullen we deze sympathieke muzikant met zijn helderblauwe ogen vaker zien.

jonathan jeremiah caprera

Wil je meer horen van Jonathan Jeremiah, bekijk dan hier de videoclip van Happiness.

Fotografie: Jaap Kroon

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here