Dinsdag 12 september vond in Haarlem de allereerste FuckUp Night plaats. Een van oorsprong Mexicaans initiatief, dat wereldwijd al in 80 landen en 252 steden succes heeft geboekt. Het concept is simpel: sprekers krijgen 6,5 minuut waarin ze tien foto’s mogen laten zien en het verhaal over hun grootste fout (fuckup) vertellen. Het doel is om openheid tussen mensen te vergroten door kwetsbare en pijnlijke momenten bespreekbaar te maken. Fouten zijn er om van te leren.

Organisatoren Elke Lodewijks en Chantal Dentro (die we eerder al spraken) waren vooraf ongerust dat ze niet voldoende kaarten zouden verkopen maar die bezorgdheid bleek ongegrond. Café Raecks is om 20:00 uur al vol mensen die op het evenement zijn afgekomen. Om kwart over acht gaat de zaal open.  Op het kleine podium zit gitarist Dorus Oomen op een kruk rustig te wachten. Wanneer iedereen een plek heeft gevonden en de zaal vol is komt Wiebe Eijhusen (bekend als Maestro Mikel & de Einzel Gang) erbij en opent de avond met een akoestisch begeleide rap “’t is weer zo’n dag”.

In het daaropvolgende uur zijn er vier sprekers:

Marvin Chin: oprichter van de eerste VR-escaperoom in Nederland
Martine de Ridder: tot voor kort CEO van online modeplatform Fashiolista
Jelmar Bos: paralympisch atleet
Nina Beem: theatermaker en actrice

In korte tijd vertellen zij openhartig over hun inschattingsfouten, hun naïviteit, hun onervarenheid, hun vertrouwen in de verkeerde mensen, hun verkeerde keuzes en hun teleurstellingen. In de meeste gevallen komt hier een gezonde dosis humor bij kijken en wordt er door de sprekers zelf en in de zaal ook nog flink gelachen.

Jammer is dat het de sprekers, in de beperkte tijd die ze hebben, niet echt lukt een specifieke fuckup aan een specifiek leermoment te koppelen. De verhalen zijn herkenbaar, grappig en best boeiend maar na afloop zeggen een aantal mensen dat ze de diepgang missen. De vraag is natuurlijk hoeveel diepgang je in zes minuten kunt stoppen. De zes minuten zorgen ervoor dat de spreker niet te lang blijft hangen in details of uitgebreide beschrijvingen, maar ontneemt ze aan de andere kant ook de mogelijkheid een sfeer op te bouwen.

Toch komen er naar aanleiding van de verhalen ook vragen los vanuit het publiek en lijkt men geboeid en met een open mind te luisteren.

Om half tien sluit Wiebe, die tevens dienst deed als ‘spreekstalmeester’, af met het nummer ‘Stad van de muggenplaag’.
Elke en Chantal komen tot slot het podium op om iedereen te bedanken en met de mededeling dat het succes van de eerste FuckUp Night nu al heeft geleid tot de bekendmaking van de volgende op 9 januari 2018. Hiervoor zijn de eerste twee sprekers zelfs al vastgelegd.

In het café wordt tot een uur of elf nog nagepraat onder het genot van een drankje en een bitterbal. Chantal en Elke mogen tevreden zijn over hun eerste FuckUp Night. Hoewel er wellicht nog wat geschaafd mag worden aan de inhoud om de avond wat meer diepgang te geven, is er zeker sprake van een veelbelovend nieuw Haarlems evenement.

Kijk voor meer info over de volgende FuckUp Night op de Facebook-pagina

Vorig artikelHaarlem Plastic Vrij
Volgend artikelJeugdsportfonds goede doel van Vitaminstore Halve van Haarlem
Ooit had ze meer verstand van verzekeren maar inmiddels besteedt Heleen al haar tijd aan de kunst van het geschreven woord. Zowel voor haar eigen bedrijf TextToo, als content manager voor een groot communicatiebureau, maar ook voor Haerlems Bodem. In 2017 begon ze als redacteur en groeide in een paar jaar door tot hoofdredacteur. Heleen is altijd op zoek naar bijzondere én gewone Haarlemmers en hun verhaal. “Verhalen verbinden. Door hiernaar te luisteren kun je mensen echt leren kennen en hun motivaties doorgronden. Ze geven kleur aan de persoon.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here