De zomer is de tijd van de Gay Pride. Vier de diversiteit! Telkens weer blijkt hoe nodig dát nog is. En wat is Gay Pride zonder drags. Dragqueens en -kings verrijken ons sociale en culturele landschap en verdienen het om gezien en gehoord te worden, misschien juíst wel in deze tijd van angst voor mensen die anders zijn. Voor veel mensen en groepen kleeft aan drags nog altijd het onterechte misverstand van hysterische aanstellers, niet serieus te nemen. Maar het tegendeel is waar. Daarom hebben wij een gesprek met Roland Smit, die als Miss Fucksia al jaren één van de dragqueens is in Haarlem (en ver daarbuiten).

“Hi! Welkom! Daar zijn jullie! Kom binnen! Wat leuk!”. In de deuropening van de flat ontvangt ons een larger-than-life Miss Fucksia in vol ornaat en de buurt fleurt er direct van op. De kleuren verraden onmiddellijk haar dragnaam. Roland Smit, 49, is groot en met pruik (“van John Gravemaker, jazeker, en de jurk en juwelen van Donatella Vergatsie”) en op hakken is zij een factor om rekening mee te houden. Al direct na binnenkomst zie je dat Roland het tegendeel is van een hysterisch wijf. Ze is vrouwelijk én zelfverzekerd, stoer. En ze heeft er zin in!

We maken buitenfoto’s, midden in het publiek en Roland “God, wel weer wennen hoor na anderhalf jaar Corona” ziet het direct zitten. We lopen het plein op en alle ogen zijn op haar gericht. Overal lachende gezichten, van jong én oud, er is geen frons of afkeuring te zien. Een bus komt voorbij, reizigers zwaaien naar Miss Fucksia en zij, routinier, zwaait direct geamuseerd terug. Ze kent het en ze houdt ervan.

“O god, mijn juwelen”, jammert ze als haar plastic armbandjes van haar pols op de grond vallen in een heldhaftige poging om met haar té strakke jurk op een railing te klimmen. “Nou gooi maar weg ook”.

“Miss Fucksia is een echte verrijking voor me. Zij durft wat ik niet durf. Het is iets magisch”

“Miss Fucksia is mijn alter-ego. Ik ben een klassieke drag, vind ik”, zegt Roland, als we weer in de flat zijn. “Zij durft wat ik niet durf want ik ben redelijk verlegen van mezelf. Ik stap niet makkelijk op mensen af en als Fucksia is dat helemaal anders. Ik doe haar kleren aan, schmink mezelf en word ook meteen haar. Er gaat dan bijna een soort magische knop om. Andersom, zodra de pruik af is, ben ik weer Roland. Dan is het ook weer klaar, weet je.” Drag is voor Roland geen therapie om zijn verlegenheid te overwinnen. “Ik doe het niet omdat ik mij vrouw voel ofzo, maar bovenal omdat het heerlijk theater is. En het zijn serieuze inkomsten. Je kan me altijd boeken als Miss Fucksia voor een bingoshow of een tupperware party”.

“Drag is voor mij theater, entertainment. Geen therapie om vrouw te kunnen zijn”.

Roland a.k.a. Miss Fucksia

“Ik houd vóór alles van afwisseling in mijn leven. Ik houd van theater en ik regisseer ook. Daarnaast ben ik zelfstandig ondernemer en werk als huismeester in de schoonmaak en in de zorg. En tot slot doe ik als Miss Fucksia dus party’s met erotische producten voor groepen hetero’s in Noord-Holland. Daar komt Fucksia echt tot haar recht. Ik kan daar zó van genieten, kom ik helemaal voldaan van zo’n party. Miss Fucksia is echt een verrijking voor me. Je gaat als drag niet gauw te ver, je kan alles maken.”

“Ik heb eigenlijk vooral positieve ervaringen. Gelukkig maar. Het is zó heerlijk om als drag met de Gay Pride door Amsterdam te lopen. Iedereen wil met je op de foto en je wordt nagefloten. Een grote groep al te stoere buitenlandse heteromannen wilde dat ik met hen mee ging. “Ja hoor, ik kom al” zei ik. En wég waren ze! Het is natuurlijk ook wel wat als er twee-en-een-halve meter drag op je afkomt, ha!”

“Jaaa, Miss Fucksia was wel een soort van tweede coming-out. Maar het voelde meteen goed. Ze is ontstaan als grap op 1 december Wereld Aidsdag in 2007, om geld in te zamelen voor aidsbestrijding. Fucksia is een positieve, gezellige meid die houdt van een party en het entertainen van publiek. Ik houd rekening met het publiek. Dat is denk ik ook waarom ik steeds uitnodigingen voor optredens krijg. Vóór Corona deed ik wel zes avonden in de maand. Allemaal weggevallen. Moet ik weer opbouwen!”

“Ik kijk nu niet te ver vooruit. Ik dacht wel over stoppen, dat zei ik vaker, maar herstarten lijkt me nu veel te leuk! Voorlopig blijft Fucksia recht overeind!”

Deze zomer kun je weer tientallen drags in levende lijve ontmoeten om de Amsterdam Pride in augustus. Kijk hier voor meer informatie over dit evenement.

Fotografie: Sandra Reeb-Gruber

Meer bijzondere Haarlemmers ontmoeten? Lees dan dit artikel eens!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here