Per 1 januari 2020 zijn zowel de diesel- als benzineprijzen verhoogd door de overheid. De verhogende accijns bedragen 0,08 cent voor diesel en 0,03 cent voor benzine. Over dit bedrag wordt ook nog eens btw berekend. Maar waar komen deze accijns vandaan? Dit heeft niks te maken met de gespannen situatie in Iran die een grote olieleverancier is. De accijns komen overeen met de doelstelling van de overheid om het Nederlandse transport in 2050 volledig Co2 neutraal te krijgen.

Elektrisch rijden in Haarlem
Photo by John Cameron on Unsplash

Fossiele brandstoffen ontmoedigd

In de loop der jaren is het de verwachting dat de accijns blijvend verhoogd zullen worden om (fossiele) brandstof auto’s steeds minder aantrekkelijk te maken. Schommelende olieprijzen kunnen hier verdere invloed op uitoefenen. Het totale Nederlandse transport zorgt namelijk voor een kwart van alle Co2 uitstoot. Hier valt dus een flinke slag te behalen. De extra kosten op jaarbasis zijn nog niet zorgwekkend. Wie wekelijks tankt is gemiddeld één euro meer kwijt aan het volgooien van de tank. Er zijn echter ook nog andere factoren waardoor autorijders die een nieuwe auto willen eventueel goedkoper uit zijn met een elektrische auto.

Elektrisch rijden in Haarlem steeds aantrekkelijker

Nog geen anderhalf jaar geleden was elektrisch rijden nog niet erg aantrekkelijk. Zowel het aantal laadstations als de keuzemogelijkheden voor een milieuvriendelijke auto waren erg beperkt. Het rijden van een benzine of dieselauto was simpelweg aantrekkelijker en goedkoper. Duurzaam rijden wordt echter steeds interessanter. Het is ook niet voor niets dat de Tesla Model 3 de bestverkochte auto in Nederlands was over heel 2019. Duurzame auto’s hebben namelijk de volgende voordelen:

  • Elektrische rijders betalen geen wegenbelasting tot 2024
  • In 2025 hoeft er slechts 25% wegenbelasting te worden betaald
  • Hybride auto’s krijgen 50% korting op wegenbelasting
  • Kopers van een nieuwe auto betalen weinig of geen BPM (belasting bij aanschaf nieuwe auto)
  • Ondernemers kunnen gebruik maken van de milieu-investeringsaftrek
  • Elektrisch opladen is goedkoper dan brandstof tanken
  • Ondernemers betalen slechts 8% bijtelling over privékilometers (i.p.v. 22% bij benzine)

Over de jaren heen scheelt dit duizenden euro’s. Zeker nu er 2020 meer betaalbare elektrische auto’s op de markt komen zoals de Volkswagen e-Up!, Seat Mii electric, Volkswagen ID.3 en de zakelijk aantrekkelijke Hyundai Kona zullen er steeds meer elektrische auto’s op de weg te zien zijn in Haarlem.

Private en zakelijk leasen in opkomst

De financiële tegemoetkoming op het gebied van milieuvriendelijk rijden brengt nieuwe mogelijkheden met zich mee. Waar men vroeger vooral koos voor het kopen van een occasion wordt het private en zakelijk leasen van een nieuwe elektrische auto steeds populairder. De extra financiële ruimte zorgt ervoor dat men tegen een lager maandelijks bedrag een mooie elektrische auto kan leasen. Bovendien bezit je dan een auto met de laatste technische snufjes. De aanvullende aftrekposten voor ondernemers zullen er voor zorgen dat ook zzp’ers en werknemers die een auto van de zaak leasen steeds vaker overstappen op elektrisch rijden.

Ben je toe aan een nieuwe auto? Dan is het zeker het overwegen waard om te kijken naar welke elektrische auto’s er op de markt zijn. Wie snel handelt, maakt optimaal gebruik van alle aftrekposten die tot 2025 gelden.

Meer Haerlems Bodem? Check hier de video die we maakten met NH nieuws over kunstenaars die (kunst)verspilling tegengaan met draagbare kunst.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here