Met een elektrische vrachtauto batterijen inzamelen inplaats van een ronkende diesel. Dit project startte een jaar geleden in de regio Haarlem (Amsterdam en de kop van Zuid-Holland) en zorgt voor flinke CO2-besparing; jaarlijks ruim 27 ton CO2. 

Goed plannen en efficiënt rijden

Mathijs de Veth is één van de chauffeurs die verantwoordelijk is voor de elektrische inzameling. Hij legt per dag zo’n 175 km af. “Het is een kwestie van goed plannen en efficiënt rijden,” zegt Mathijs. “Voor mij is het iedere dag weer een uitdaging om zo zuinig mogelijk rond te tuffen en zo ver mogelijk te komen. Dat ik daarmee bijdraag aan een betere luchtkwaliteit vind ik fantastisch.” Dit groene initiatief toont aan dat batterijen op een milieuvriendelijke, schone en efficiënte manier kunnen worden ingezameld.

Elektrische inzameling batterijen is een jaar onderweg

De volledig elektrische inzameling is een initiatief van Stibat en Spaarnelanden en startte een jaar geleden. In plaats van een dieselvrachtwagen, haalt een elektrisch voertuig de lege batterijen op bij zo’n 4.000 winkeliers, scholen en bedrijven. De opgehaalde batterijen worden vervolgens verwerkt tot grondstoffen. Het doel van de elektrische inzameling is minder CO2-uitstoot en fijnstof.

Elektrische inzameling batterijen
foto: start project maart 2018. Bron: www.spaarnelanden.nl

Cora-Yfke Sikkema, wethouder Duurzaamheid in gemeente Haarlem, lanceerde een jaar geleden het initiatief feestelijk, door symbolisch de eerste batterij in te leveren bij de elektrische inzamelwagen. Het initiatief past goed bij het programma Green Deal Zero Emissie Stadslogistiek (ZES), dat gemeente Haarlem heeft ondertekend, met als doel de uitstoot van schadelijke stoffen drastisch terug te dringen.

Veelbelovende resultaten

De resultaten van de elektrische inzameling zijn na een jaar veelbelovend. In vergelijking met een bakwagen op diesel wordt ruim 27 ton aan CO2, 0,9 ton fijnstof (PM10) en 3 ton
stikstofdioxide op jaarbasis bespaard. De initiatiefnemers gaan de inzameling dit jaar nog verder optimaliseren en hopen in de nabije toekomst ook naar andere regio’s uit te kunnen breiden.

Meer Haerlems Bodem? Check hier Kleuterkoning Napoleon van Haarlem.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here