Water drinken is gezond. Om het drinken van water te stimuleren, staan er op elf plekken in Haarlem watertappunten. Je kan je flesje of bidon daar gratis vullen. De watertappunten zijn neergezet door PWN en de gemeente Haarlem.

elf watertappunten
Foto: Marisa Beretta

Goed blijven drinken

“Kraanwater in Nederland behoort tot het beste van Europa. Toch zien we dat veel mensen nog flesjes water kopen. Deze worden vaak weggegooid, wat weer bijdraagt aan de plastic soep,“ vertelt Thea de Vries, sectordirecteur Drinkwater bij PWN. “Per dag worden er ongeveer vijfhonderdduizend plastic flesjes weggegooid. Hier willen wij iets tegen doen.”

Elf watertappunten

In de openbare ruimte was weinig mogelijkheid om een flesje water te vullen. In het toilet van een restaurant kan dit vaak wel, maar of dit ook de meest hygiënische oplossing is? Daarom kwam het drinkwaterbedrijf met het idee om tappunten te ontwikkelen waarbij mensen makkelijk hun flesje kunnen (her)vullen met de magische vloeistof H2O.

Handige plekken, wel zo handig

Samen met een Haerlems ontwerpbureau is gekeken naar een goed ontwerp voor zo’n tappunt. “De tappunten staan buiten, dus het is belangrijk dat ze bestand zijn tegen vandalisme,” vertelt Petra Creemers, communicatieadviseur bij PWN. Het ontwerp is zo gemaakt dat mensen alleen een flesje bij kunnen vullen bij de tappunten. “Als mensen – of dieren – uit het kraantje gaan drinken wordt het al snel onhygiënisch.”

Duurzaam

Door je waterflesje bij te vullen ben je op meerdere manieren duurzaam bezig. Omdat je geen nieuw flesje aanschaft draagt dit bij aan het verminderen van de berg plastic. Ook het transport van het water is een stuk duurzamer. In Nederland ligt een enorm leidingenstelsel waar het kraanwater doorheen gaat. Wanneer je een flesje in de winkel koopt heeft het er al één of meerdere autoritten opzitten. En daarnaast is het water uit een tappunt gratis en dus voordelig voor de portemonnee.

elf watertappunten

Op de bovenstaande kaart zie je zeven van de elf tappunten. Kijk voor een kaart met alle tappunten op pwn.nl/overzichtskaart.

Drinkwater in Haarlem

Het drinkwater dat uit de Haarlemse kranen en tappunten komt, is voornamelijk afkomstig uit het IJsselmeer en de Lek. Na zuivering gaat dit water via meer dan tienduizend kilometer leidingnetwerk naar alle huishoudens en bedrijven in Noord-Holland. Wist je dat kraanwater veel goedkoper is dan water dat je in de winkel koopt? Een flesje water van 0.5 liter kost bij een tankstation zo’n € 1,50. Terwijl je voor duizend liter kraanwater zo’n € 1,50 betaald.

Meer Haerlems Bodem? Lees het interview met piercingkoning Rob.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here