Toneelschuur Producties regisseur Eline Arbo leest Verloren vader. Deze tekst is geschreven door Tom Lanoye en gaat over een oud-strijder die door zijn voortschrijdende dementie steeds minder zeker wordt van zijn herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Wat is er echt gebeurd en wat was zijn rol?

Verloren vader

Het hele land doet mee

Theater Na de Dam geeft elk jaar een opdracht aan een toneelschrijver voor een nieuwe theatertekst over de Tweede Wereldoorlog. Eerdere schrijvers waren onder andere Rik van den Bos, Rebekka de Wit en Arnon Grunberg. In het kader van Theater na De Dam spelen op 4 mei om 21.00 uur in het hele land artiesten, toneelspelers, jongeren en muzikanten voorstellingen die betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog of via die oorlog reflecteren op de wereld van vandaag.

Naast Toneelschuur Producties presenteren ook Internationaal Theater Amsterdam, Noord Nederlands Toneel, Het Nationale Theater, Toneelgroep Oostpool, Tryater, theatergroep Suburbia, Het Zuidelijk Toneel, Theater Rotterdam de tekst Verloren vader gelijktijdig op verschillende plekken in het land aan publiek.

Tom Lanoye

Tom Lanoye leeft en werkt in Antwerpen (België) en Kaapstad (Zuid-Afrika). Hij is romancier, dichter, columnist, scenarist en theaterauteur. Hij is een van de meest gelezen en gelauwerde auteurs van ons taalgebied en kind aan huis bij alle grote Europese theaterfestivals.  Zijn grote Shakespearebewerking uit 1997, Ten oorlog, werd in 2015 door theaterbezoekers, acteurs en regisseurs gekroond toto nummer één van de Nederlandstalige theatercanon.

Open joodse huizen

Verloren vader
Foto open Joodse Huizen 2018 te Utrecht. Fotograaf onbekend.

Op zaterdag 4 mei is er ook Open Joodse Huizen. Tijdens deze kleinschalige bijeenkomsten wordt het joodse leven van voor, tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog herinnert en herdacht. Getuigen, nazaten, voormalige – en huidige buurtbewoners vertellen persoonlijke verhalen over vervolging, verzet en bevrijding. Ook in de Toneelschuur is een programma vanaf 11.00 uur. Waar nu de Toneelschuur staat, stond tot 1953 de Synagoge van Haarlem. Alexander de Bruin, historicus bij het Noord Hollands Archief, vertelt over de geschiedenis van deze Synagoge en het vooroorlogse Joodse leven in en om deze Synagoge. Check voor meer info Open Joodse Huizen.

Kaarten voor Verloren vader à € 10 zijn te koop via toneelschuur.nl en via de kassa van de Toneelschuur, tel: 023 5173910.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here