Wat doe je als je een droom hebt? Dan ga je deze waar maken. Op een van de warmste dagen van het jaar sprak Haerlems Bodem met Emy Perez: zangeres, levensgenieter, een beetje gek en vastberaden om haar droom waar te maken. Het is het einde van de ochtend en de zon brand al goed als we elkaar ontmoeten op de Grote Markt. Gelukkig zijn de terrassen voorzien van parasols en na de keuze van een kopje koffie en een glaasje water beginnen we ons gesprek. Voor de duidelijkheid ze ziet er misschien uit als een diva, maar is alles behalve dat. 

Emy Perez
Emy Perez werd geboren in het Zuid-Amerikaanse Valencia, Venezuela, in een gewoon gezin waar hard werken en liefde belangrijk waren. Ze weet niet beter dan dat ze al vanaf zeer jonge leeftijd bezig was met zingen en al vanaf haar negende mee deed met grote talentenjachten. Zo werd ze op haar 17e gescout en kreeg ze een platencontract in de Verenigde Staten en later in Engeland. Een droomstart van wat een prachtige carrière leek te worden, maar dingen lopen niet altijd zoals je ze verwacht. De platenmaatschappijen maakten meerdere platen met haar, maar tot een officiële release kwam het niet. Na zes jaar werd er zonder pardon afscheid van haar genomen en haar contract niet langer verlengd. “Hartbrekend om te zien dat zoveel werk voor niet was geweest.”  Maar Emy wist dat ze verder moest werken aan haar droom en besloot in Duitsland te gaan studeren aan het conservatorium. Hier ontmoette ze een Nederlandse muzikant en vormden de band Separate Chain Reaction. Niet onsuccesvol, waardoor Emy besloot naar Amsterdam te verhuizen en haar studie te vervolgen aan het conservatorium van Alkmaar. Met SCR stond Emy in het voorprogramma van Intwine en tourde zo anderhalf jaar met de rock-band mee. Dit avontuur stopte doordat de band uit elkaar viel.


Haarlem
In 2010 verhuisde ze naar Haarlem. Ze kende de stad doordat ze veelvuldig in Café Stiels mee deed aan jamsessies of optrad met verschillende bands. In de muziekscène van Haarlem voelde ze zich op haar gemak en besloot hier te blijven. Dit is ook waar ze de liefde van haar leven (en huidige man) Joost ontmoette. Emy fleurde op door de liefde en voelde dat ze meer in balans raakte met zichzelf. “Stiels is fantastisch! De eigenaar en zijn vrouw waren zelfs getuige op onze bruiloft!” Emy houdt van het pittoreske van Haarlem en de architectuur van de historisch gebouwen. Ook de geschiedenis van Haarlem doet haar veel. “Overal waar je gaat kan je de geschiedenis ruiken.” Tot voor kort woonde ze nog op steenworp afstand van Café Stiels en ze vindt het jammer dat ze niet meer in het centrum woont. “Het mooiste vind ik dat als je om een uur of vijf uit de kroeg komt en de zon op ziet komen langs de kerk. We deden dat dikwijls. Dan stonden we gewoon te wachten tot het licht werd.” De muzikale avonden in Stiels waren een nieuwe weg richting haar droom, maar een volgend noodlot sloeg helaas toe. Emy werd ziek en verloor daardoor haar stem, een van haar meest dierbare bezittingen. Tijdens deze periode bleef Joost bij haar, geloofde in haar herstel en bezegelde hun liefde met een huwelijk. Emy herstelde en kon langzamerhand weer beginnen met zingen.

Dan stonden we gewoon te wachten tot het licht werd.

The Voice Of Holland
In 2013 deed Emy mee aan ‘The Voice of Holland’. Tijdens het herstel van haar ziekte, had Joost haar opgegeven voor deze talentenjacht. “In eerste instantie dacht ik, ok prima. Niks te verliezen.” Maar gedurende de opnames moest ze te vaak terugdenken aan haar ervaringen in Amerika. Emy was dan ook niet geheel getreurd toen ze uiteindelijk niet doorging. De verloop van het programma, de contracten en de dingen die ze zou moeten doen bekropen haar. Ze kwam er achter dat ze het op haar eigen manier wilde doen. Onafhankelijk van de platenmaatschappijen en mensen die eigenlijk niet het beste met haar voor hadden. Hier vond wederom steun in haar liefde en andere muzikanten die geloven in haar droom.

KickOffTalent
Na de platenmaatschappijen en The Voice of Holland gaat Emy Perez het zelf doen. Via het crowdfunding platform KickOffTalent probeert ze zoveel mogelijk geld bij elkaar te halen voor het maken van een album. KickOffTalent is een uniek platform voor talenten stimulatie, waarbij via donated-based-crowdfunding talenten een on- en offline kans geboden wordt op succes d.m.v. projecten, optredens, workshops en video broadcasting. “Voor een echt album is een hoop geld nodig en ik wil dat het goed gebeurt.” Professionaliteit is iets dat ze geleerd heeft tijdens haar vroege ervaringen. “Alles moet goed klinken er strak uit zien.” Maar wel op de oude manier, dus schrijven, opnemen, masteren, drukken en pluggen bij radio- en tv-stations. Allemaal zelf. Bekijk de onderstaande video en hoor Emy zelf uitleggen waarom dit album er moet komen of ga ga direct naar haar KickOffTalent pagina.

Drie keer is scheepsrecht
Zou drie keer scheepsrecht worden? Wij hopen het van harte. Natuurlijk is het de droom van iedere muzikant om door te breken, maar als je met Emy praat voel je de passie en vastberadenheid om dit waar te gaan maken. Ze weet wat ze wil en het gaat gebeuren ook. Optreden doet ze waar ze kan, zo werd dit interview twee-en-een-half uur vervroegd wegens een last minute optreden in Maastricht! Emy blijft gewoon zingen en laat haar stem en sound horen aan iedereen die dat wil. Als we vragen wat haar “superpower” is antwoord ze: I like to move people, that’s what I do”laten we er vanuit gaan dat dit precies is wat gaat gebeuren als deze plaat uit komt. Van de eerste single P.O.R.N. is al een bescheiden video verschenen. Het lijkt een heftige titel, maar als je de volledige titel ‘Precious Ode to Romantic Nights’ leest en het nummer luistert, merk je dat onder het opvallende uiterlijk een vrouw schuil gaat die niets liever wil dan geliefd worden. Wij vinden het stoer dat ze in deze tijd een echte plaat gaat maken en niet de makkelijke weg van het internet kiest. Tot die tijd blijft Emy optreden, kun je haar regelmatig vinden in Café Stiels en staat ze in ieder geval op de openingsavond van Haarlem Jazz op de Grote Markt. Haerlems Bodem staat vooraan!

EMY PEREZ HOMEPAGE | FACEBOOKMISS EMY PEREZ TWITTERKICKOFFTALENT

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here