Nou, we zijn er uit. De rechterhand van Sinterklaas wordt dit jaar niet zwart, of donkerbruin, maar – let op – een tíntje lichter bruin mét roetvegen. Vorig jaar kende het korps Sinthulpen in Haarlem twee tinten: donkerbruin en wat lichter bruin, maar daar is dit jaar vanaf gestapt; welkom roetveegpiet, welkom Sinterklaas en welkom zwartepietdiscussie. 

Roetveegpiet

In principe wordt in Haarlem het beleid van de NTR gevolgd. Helaas was de NTR vooraf niet even helder over wat het zou gaan worden en hierdoor was er de laatste tijd veel onduidelijkheid over de kleur van de pieten. Dit probleem speelde niet alleen in Haarlem, ook andere gemeente wortelden met de vraag der vragen. Nu de Sint langzaam begint met zijn bootreis moeten er knopen worden doorgehakt. Haarlem kiest dus voor roetveegpiet, maar zit dat met andere gemeentes?

roetveegpiet
Elvis Piet

Amsterdam: honderd procent schoorsteenpiet

Komende intocht wordt de eerste keer dat er in Amsterdam honderd procent schoorsteenpieten zullen zijn. Enkele jaren geleden was de hoofdstad al voorzichtig begonnen met een lichtere variant Piet. In Zaanstad kleuren pieter wel nog donkerder van aard, maar de roetveegpiet maakt zijn intreden. Leiden was zijn tijd ver vooruit. Daar kleuren Rembrandt Piet, Elvis Piet en Professor Piet al jaren de bonte intocht. Naast de diverse themapieten zijn er ook pieten met roetvegen te zien zijn waarmee Leiden aansluit bij de landelijke verhaallijn van het Sinterklaas Journaal.

‘In Tilburg wordt zwarte piet vergezeld van een witte clown en blauwe smurf’

In Arnhem staat het beleid te lezen op sinterklaasarnhem.nl. Tijdens de intocht daar zal Piet net als voorgaande jaren bruin zijn, maar er loopt ook een bonte stoet met onder meer bakkerspieten en niet-geschminkte Spaanse hofdames. Onder de rivieren, in Maastricht, zijn er meer schoorsteenpieten dan vorig jaar, daarnaast is er nog wel een aantal verdwaalde zwarte – en bruine pieten. In Tilburg  – dit is geen grap – wordt zwarte piet vergezeld van een witte clown en blauwe smurf. In Emmen willen ze niet bekendmaken hoe de Pieten er uitzien. De stad in het noordoosten is een beetje moe van de discussie, mensen kunnen op 12 november zelf zien wat het wordt.

Piet?

Terug naar Haarlem waar al enkele weken bij het Gemeente Huis twee schietpieten rondlopen. Ook zullen er tijdens de intocht, op zondag 18 november, twee mannen meelopen die Piet heten, op hun schouder zit een kanariepiet. Pietje Bel laat middels een brief weten dit jaar niet naar Nederland te komen evenals Piet-Heijn Donner. De oud-minister heeft het te druk met zijn baan als vice-president van de Raad van State. Friet van Piet brengt een speciale pietkandel op de markt en Pete Philly zal een moppie muziek spelen terwijl Pieter van den Hoogenband achter de boot aan zwemt.

Meer weten over de intocht van Sinterklaas in Haarlem bekijk de website www.sintintochthaarlem.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here