Alle Haarlemse huurders en woningeigenaren kunnen een energiecoach inschakelen voor gratis energieadvies. Energiecoach Myron Koster is op bezoek in een jaren 20 woning, bewapend met radiatorfolie en andere bespaarproducten.

De verwarming een graad lager zetten bespaart gemiddeld 80 euro per jaar

Myron Koster, foto Linkedin.

Myron Kosteris één van de 25 energiecoaches die de gemeente Haarlem – samen met Elan Wonen, Pré wonen en Ymere – biedt. De energiecoach komt bij je thuis. Aan de hand van een vragenlijst ontstaat een gesprek over energieverbruik en mogelijke besparingen. Myron komt met indrukwekkende cijfers: “80 procent van je gasverbruik komt door verwarming. Dit geef je uit in ongeveer 4 maanden, de wintermaanden. Besparen op je verwarming loont dus. De verwarming een graad lager zetten bespaart gemiddeld 80 euro per jaar.”

Met radiatorfolie bespaar je flink

De energiecoach geeft veel tips voor het huis: “Radiatorfolie is aan te raden, het scheelt in dit huis 185 euro per jaar, dat is een flinke besparing. Met radiatorfolie voorkom je dat de verwarming de buitenmuur verwarmt. Ook zou je roosters in de vensterbank kunnen plaatsen. Lucht verwarmen heeft circulatie nodig en als de vensterbank volledig over de radiator hangt, wordt dat lastig. Ontlucht ook je radiatoren een keer per half jaar.”

Douchen, wassen en apparaten

Vorig jaar gaf Myron ook al energieadviezen: “Ik vind het gaaf om te zien hoeveel je kan besparen. Ik onderzoek al heel lang hoe ik zuiniger kan leven en ik vind het leuk om op deze manier mijn kennis te delen. Je kan zoveel zelf doen.” Myron is een echte hands-on coach. Hij loopt door het huis, ontlucht radiatoren en draait kranen open om te kijken of er een waterbegrenzer inzit. Hij vult samen met de bewoner een emmer met een gewone douchekop en een waterbesparende douchekop om het verschil te laten zien. Myron: “Bij douchen gooi je het water gewoon weg, als je minder lang doucht, 5 minuten, bespaar je 92 euro. En met een waterbesparende douchekop verbruik je een derde minder water.” Ook de elektrische apparaten (gebruik een stand-by killer), de lampen (draai led in) en de wasmachine (volle trommel en niet te warm wassen) komen langs in het gesprek.

een half uur luchten is al genoeg om de vochtigheid uit de lucht te halen waardoor het huis sneller wordt verwarmd

“Het raam laat altijd meer kou naar binnen dan een muur. Dubbel glas en de gordijnen ’s avonds dichtdoen scheelt een boel. Een tochtstrip bij de voordeur helpt om de kou buiten te houden. En lucht je dagelijks je woning? Het voelt misschien een beetje gek om in de koude maanden het raam open te zetten. Maar een half uur luchten is al genoeg om de vochtigheid uit de lucht te halen waardoor het huis sneller wordt verwarmd.”

Bespaarproducten

Aan het eind van het bezoek krijg je direct voor 20 euro bespaarproducten. De bewoner van deze jaren 20 woning krijgt een waterbesparende douchekop, tochtstrip en radiatorfolie. Myron heeft ook een fleecedekentje in zijn tas zitten. “Vooral oudere mensen reageren met ‘Oh, wat leuk!’. Nog lang niet iedereen zit onder een warme deken tijdens het avondje tv-kijken.” Na het bezoek ontvangt de bewoner nog een bespaarrapport met de beste tips voor het huishouden.

Gratis bespaaradvies van energiecoach

Wil jij ook gratis en vrijblijvend energieadvies en voor 20 euro bespaarproducten? De coach kan ook ’s avonds op bezoek komen. Je kan je aanmelden via www.wooninfo.nl/energiecoach. Meer weten over duurzaam wonen? Kijk op www.haarlem.nl/degroenemug.

Meer Haerlems Bodem? Check hier het artikel over Pussy Riot in het Patronaat.

Bron: Haarlem.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here