Er is veel te doen over de Koepel. Iedereen heeft goede ideeën maar bij een complex vraagstuk zoals de transformatie van een cilindrisch monument komt veel kijken. Stichting Panopticon is speciaal opgericht om de herbestemming van de koepel te bewerkstelligen. Met hun initiatief ‘Open de Koepel’ wil de stichting meer aandacht vragen voor dit complexe vraagstuk. Open de Koepel gaat uit van een kleinschalige universiteit als middelpunt van een nieuw stuk binnenstad, maar wat gaat er nu precies gebeuren?

Ruud Duivis van WoningmarktNL nam de telefoon ter hand en contact op met Jacqueline van de Sande, voorzitter van de Stichting Panopticon.

Koepelgevangenis-1901-54-0313291

Vertrouwen
Stichting Panopticon is niet de enige met een idee over de ontwikkeling van het koepelgebied. In totaal waren er negentien partijen die deelnamen aan de marktconsultatie, maar Stichting Panopticon is de enige die in de openbaarheid is getreden. Het initiatief ‘Open de Koepel’ heeft overigens niet het rendement als uitgangspunt, maar richt zich meer op het toevoegen van kwaliteit aan de stad. Het initiatief geniet al van aandacht uit de financiershoek.

Van de Sande zegt hier zelf over: “Wie dit project gaat financieren kunnen wij natuurlijk nog niet zeggen, maar we hebben wel de nodige contacten met geïnteresseerden. We kunnen wel zeggen dat wij geen subsidie nodig hebben. Daarbij zijn wij ervan overtuigd een financiering te kunnen regelen voor dit project.” 

Toch blijft het van belang dat de stad zich hard maakt voor het initiatief en gaat lobbyen bij het Rijk. Het Rijk kijkt als huidige eigenaar vooral naar de hoogste opbrengst bij verkoop van het terrein. Terwijl de stad het meeste belang heeft bij een bestemming die duurzame waarde toevoegt. Daarom is het noodzakelijk dat het Rijk verder kijkt dan rendement en de (culturele) waardetoevoeging hoger plaatst dan eerstgenoemde.

Toevoeging van kwaliteit
Het Rijk is de verkopende partij, dus vragen wij aan Van de Sande wat stichting Panopticon van de gemeente verlangt. “Het heeft alles te maken met de procedure”, vertelt Van de Sande. De huidige procedure is…..

Verder lezen? Klik hier voor het volledige artikel. Je wordt doorgestuurd naar www.woningmarktnl.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here