Het zal een indrukwekkend gezicht zijn op zondag 28 mei: honderden drummers, (bas)gitaristen, zangers en zangeressen, blazers, toetsenisten en misschien wel een triangelspeler die een mini-concert geven. Na het succes van vorig jaar op de Grote Markt sprak De Grootste Band van Nederland de ambitie uit om dit jaar een wereldrecord te willen vestigen. En om dat te bereiken zijn ze nog op zoek naar wat muzikanten.

De teller van de Grootste Band staat op dit moment op zo’n 500 muzikanten. “We streven dit jaar naar ruim 1200 man,” zegt Hans Goes, een van de initiatiefnemers. Een groot deel van de 250 spelers van vorig jaar is ook nu weer van de partij. “Het enthousiasme is in een jaar tijd eigenlijk niet gedaald. Ze houden contact via een Facebookgroep. Door dat optreden zijn er naderhand ook nieuwe bandjes gevormd en onderling leden uitgewisseld.” Het officiële wereldrecord is nu nog in handen van de Beijing Contemporary Music Academy: 953 musici brachten Chinese rockmuziek ter gehore.

60 jaar popmuziek

Over drie maanden vindt er dus een heus concert plaats. Tot nu toe zijn drie van de zes iconische nummers die de Grootste Band gaat spelen, onthult door popprofessor Leo Blokhuis. Naast ‘Rockin’ in the Free World’ van Neil Young, het liedje van vorig jaar, staan de Blues Brothers-versie van ‘Jailhouse Rock’, ‘Proud Mary’ van Ike & Tina Turner en ‘That’s the Way (I Like It)’ van KC & the Sunshine Band op de setlist. Wordt het geen lastige opgave met zoveel deelnemers? “Ik denk dat de meeste muzikanten deze nummers zo uit hun mouw schudden. Het zijn gewoon goeie rocknummers met een basis en af en toe een vette solo.

De Grote Markt is net een maatje te klein geworden en daarom zal het concert zich afspelen achter de Lichtfabriek. “De band zelf past misschien wel op het plein maar logistiek wordt het een stuk moeilijker. Er moeten straks zo’n 250 drumstellen worden aan- en afgevoerd met de auto. Dat is niet te doen in de stad.

Muziekids

De organisatie wil dat iedereen muziek kan maken en vraagt met deze recordpoging aandacht voor Stichting Muziekids. Deze stichting creëert mogelijkheden om zieke kinderen tijdens het verblijf in het ziekenhuis kennis te laten maken met het spelen, luisteren en beleven van muziek.

Aanmelden voor de Grootste Band ter Wereld kan via de website.

Update 22 februari

Op de website is een bericht geplaatst dat een van de grote sponsoren is afgehaakt. De organisatie heeft nu een gat in de begroting en luidt de noodklok. Enthousiaste muzikanten worden opgeroepen om zich officieel aan te melden en het deelnamebedrag te betalen (€ 14,50). Daarnaast zijn ze dus op zoek naar meer sponsoren, klein of groot. Op 15 maart moet De Grootste Band een sluitende begroting hebben anders wordt het evenement afgeblazen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here