In zijn eentje struint hij in de archieven van Beeld en Geluid. Dagenlang bekijkt Erik Willems beelden van het Polygoon in de hoop dat ene shot te vinden. De documentairemaker woont sinds 1 april in Haarlem en: “Als filmmaker is niets leuker om als inburgeringscursus de stad te gaan zien in film. Maar, dat dat tot dit zou leiden had ik niet gedacht.”

Erik Willems Documentaire Haarlem
Still uit film

Erik Willems maakt documentaire van en voor Haarlem

Erik Willems zit in een zwart shirt en een kop thee aan tafel. Met een vriendelijk uiterlijk en weloverwogen woorden vertelt hij over zijn plan: “Ik wil een documentaire maken over Haarlem. Want, wat veel mensen niet weten is dat Haarlem vroeger echt een filmstad was. Het Polygoon zat tot ‘56 aan de Koudehoorn gevestigd.” (Voor de jongere lezers: het Polygoon was de eerste filmproductiemaatschappij van Nederland. Ze zijn het meest bekend van het bioscoopjournaal dat in 1924 begon. Red.) Erik vervolgt: “Er is verrassend veel beeldmateriaal van Haarlem omdat Polygoon hier huisvestte. Onder andere met deze beelden wil ik de documentaire maken. Want, wat maakt Haarlem nou tot Haarlem, wat is de (film)ziel van de stad? Al die bestaande beelden verklappen iets over hoe mensen keken en hoe de stad zich ontwikkelde.” Er is dus ontzettend veel filmmateriaal. Erik heeft zijn plan kracht bijgezet door deze film niet alleen voor, maar vooral van Haarlemmers te maken. 

Erik Willems Documentaire Haarlem
Still uit film

“Ik zou wel demonstraties willen zien”

Enerzijds zoekt Erik financiële steun voor dit project, maar meer interesse heeft hij voor beelden: “Jouw beelden, beelden van Haarlemmers,” zegt hij, “ik ben heel benieuwd of er filmmateriaal is van Haarlemmers zelf. Mensen hebben vaak niet het idee dat hun materiaal interessant kan zijn voor anderen – als we het dan niet hebben over beelden van kinderen in een wieg. Maar, bijvoorbeeld in Haarlem-Noord, als je hebt gefilmd hoe een kind door de straten wandelt of schaatsen op het Spaarne, dat kan voor mij interessant zijn.” De omgeving hierin is belangrijk. Op de vraag wat hij hoopt te vinden, moet hij even nadenken: “Nou ik zou demonstraties willen zien, bijvoorbeeld uit de jaren ’70. Of de bezetting van abortuskliniek Bloemenhoven in 1976. Er is sowieso veel gedemonstreerd in Haarlem omdat hier de rechtbank zit. En wat te denken van de demonstraties naar aanleidingen van stakingen van het hoogovenspersoneel. Dat zou ik leuk vinden.” Hij neemt een slokje en gaat verder: “Haarlem heeft het imago van een brave en genoegzame stad, maar er zitten allerlei rafelrandjes aan… Neem de Slachthuisbuurt, waar de huizen vaak slecht waren vroeger, daar zie je heel weinig van. Die beelden zou ik heel graag willen hebben.” 

Erik Willems Documentaire Haarlem
Still uit film

De documentaire moet negentig minuten gaan duren en Erik doet alles zelf. Erik: “Op dit moment doorzoek ik de database van het Polygoon, dat is een tijdrovende klus. De documentairemaker moet veel beelden zelf bekijken en hopen dat hij wat bruikbaars vindt. Daar gaat veel tijd in zitten, toch ziet Erik dit project niet als zíjn kindje: “Het is een project door en voor Haarlemmers…” hij zoekt zijn woorden, “ik wil de Haarlemmer een beetje medeplichtig maken.” En dus heeft de documentairemaker een crowd funding-actie opgezet. Je kan nu al een kaartje kopen voor de première 23 november in de Filmschuur. Deze datum zou een belletje bij je kunnen laten rinkelen… Haarlem viert dan precies haar 775-jarig bestaan; een mooiere datum voor de premiere is nauwelijks denkbaar: “Vragen om geld, voelt een beetje als bedelen. Het aanbieden van deze prachtige voorstelling past beter. Maar, als mensen per sé geld willen geven, dan kan dat natuurlijk wel.” 

Erik Willems Documentaire Haarlem
Still uit film

Mijn handen jeuken 

Iedere Haarlemmer kan beelden insturen. Zorg ervoor dat het beelden zijn uit de twintigste eeuw. “Dat was de eeuw dat Haarlem de filmstad was,” zegt Erik, “ook is er na 2000 een enorme wildgroei is aan filmpjes door de toegenomen hoeveelheid mobieltjes.” Hij neemt een slok…: “Weet je wat ik eigenlijk heel gek vind, dat zo’n film nog nooit gemaakt is. Haarlem heeft een rijke historie op filmgebied. Er was hier ontzettend veel en er is niemand geweest die dacht: laten we eens kijken wat voor filmbeelden er allemaal zijn. We zijn nu zo visueel ingesteld. De eigen geschiedenis van de stad is heel fragmentarisch bewaard op plekken waar we helemaal niet bijkomen – dat vind ik gek. Ja, mijn handen jeuken echt om er iets moois van te maken.” 

Wil je Erik helpen met dit project? Kijk dan hier www.voordekunst.nl. Heb jij nog oude beelden? Laat het ons dan weten door te mailen naar info@Haerlemsbodem.nl o.v.v. Documentaire Haarlem. 

Meer Haerlems Bodem? Check de video over het NK Crokinole.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here