In mei van dit jaar kreeg de Haarlemse KoepelKathedraal een Europa Nostra Award uitgereikt. Deze door de EU ingestelde prijs, bedoeld om het behoud van erfgoed te kunnen behouden, werd toegekend voor de geslaagde restauratie van de kathedraal. De KoepelKathedraal maakt nu ook kans op de publieksprijs, waaraan een geldbedrag van tienduizend euro verbonden is. Stemmen kan tot en met 15 september.

Geschiedenis

De restauratie van de KoepelKathedraal begon in 2001 onder leiding van Van Hoogevest Architecten en is in fasen uitgevoerd. In het juryrapport van de Europa Nostra Awards wordt de werkwijze van het restauratieteam in Haarlem gecomplimenteerd en waardering uitgesproken voor het toevoegen van nieuwe kunst styles aan de tussen 1895 en 1930 gebouwde KoepelKathedraal. De financiering voor de restauratie werd opgebracht door de overheid, de provincie Noord-Holland en de gemeente Haarlem.

Europese publieksprijs
Bron: Wikipedia

Europese publieksprijs

Wat zou het winnen van de Europese publieksprijs betekenen voor het restauratieteam? Het zou een volgende erkening zijn voor het team dat jarenlang werkte aan de restauratie van het beeldbepalende Haarlemse gebouw. Bovendien is aan de prijs een bedrag van 10.000 euro verbonden, dat zal worden besteed aan de verdere restauratie en instandhouding van de kathedraal. De winnaar wordt bepaald op basis van een publieksverkiezing via de site vote.europanostra.org. Bezoekers kunnen op 3 van de 27 projecten stemmen, waarbij het eerst gekozen project de meeste punten krijgt. De restauratie van de KoepelKathedraal staat als vierde project vermeld op de site. Stemmen is mogelijk tot en met 15 september.

Meer HB? Check nu de column van M.H.R. Puttmann

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here