Even voorstellen: Leonard Luka

0
586

Haarlem barst van het talent: zangers, komedianten, poppenspelers, kunstenaars, noem het op en Haarlem heeft het. Haerlems Bodem zoekt naar de parels tussen zwijnen en stelt met Even Voorstellen nieuwe (of nog onontdekte) talenten aan je voor. Deze keer: Leonard Luka.

Leonard Luka

Leonard Luka is muzikant. Geboren en opgegroeid in Alkmaar, maar sinds zijn studie wonend in Haarlem. Deze jongeman vertelt hoe hij is begonnen met muziek maken, wat zijn inspiratiebronnen zijn en welke Haarlemse touch er aan zijn muziek zit. Kijk hierboven naar de toffe clip die Leonard heeft gemaakt en lees hieronder het interview.

Leonard LukaHi Leonard, hoe ben jij begonnen met zingen?
“Ik ben geboren in 1991 in Alkmaar en kom uit een muzikale familie dus dat is iets, wat naast eten (zoals in veel Indische/Molukse gezinnen), een tweede natuur is. Vroeger was ik veel te verlegen om te zingen, dus ik zocht een andere manier om me te uiten. Het werd piano of gitaarles. Ik wilde de wereld veroveren met mijn gitaar maar ik ben linkshandig, plus mijn moeder drong erop aan dat ik met piano meer mogelijkheden had. Dat begreep ik toen nog niet, maar ik was al lang al blij dat ik muziek mocht maken. Uiteindelijk ben ik naar het conservatorium gegaan en zo ben ik in Haarlem beland.”

Na mijn opleiding was ik behoorlijk zoekende en ik zag het niet zitten om alleen als sessiemuzikant te werken, daarvoor had ik te veel de ambitie om zelf iets te maken. In een soort ‘ultieme vluchtpoging’ heb ik toen een jaar lang geen muziek gemaakt. Ik heb gespaard en ben toen zonder enig vervolgplan gaan reizen door Azië en Oceanië.

Daar heb ik de meest bizarre baantjes gehad om door te kunnen blijven reizen. Maar gek genoeg was het vanuit songwriters-oogpunt het belangrijkste jaar uit mijn leven. Melbourne bijvoorbeeld is een vrij nieuwe stad, daar gebeurt op creatief vlak zoveel waanzinnige dingen omdat ze hun identiteit nog aan het zoeken zijn. Dat was voor mij een belangrijk moment om de schroom van me af te gooien en gewoon de muziek te maken die ik wilde -zonder compromissen.

Toen ik terugkwam in Nederland heb ik vrij geïsoleerd mijn eerste EP ‘BOY’ gemaakt. Deze heb ik vorig jaar uitgebracht, dat was een bevrijding, ook omdat ik mijn eigen stem zo leerde kennen. Mijn tweede project heb ik net afgerond, dit is een studioproject op film.

Leonard Luka

Het is bijna het tegenovergestelde van mijn eerste EP. Daar deed ik twee jaar over, en nu deed ik alles in twee dagen, met een groep nieuwe muzikanten live op film. Zo probeer ik mezelf uit mijn comfortzone te halen, alleen dan kan er echt iets moois ontstaan. Het plan is om in dit najaar nog met een nieuwe single te komen en met de live-show op pad te gaan.”

Wat zijn jouw inspiratiebronnen?
“Bij ons thuis werd er altijd jazz, soul en country gedraaid; jazz vooral op vinyl. Dat zorgt ervoor dat je als kind een warme associatie krijgt met dat oude geluid. Denk aan Ella Fitzgerald, Louis Armstrong en Frank Sinatra. De hele Motown-era is een grote inspiratiebron: Stevie Wonder, Marvin Gaye en in een later stadium Michael Jackson. Toch allemaal ‘zwarte’ muziek als ik het zo opsom.

Tegenwoordig luister ik veel naar artiesten die oude invloeden in een nieuw jasje steken: denk aan Jordan Rakei, Robert Glasper, Lianne La Havas, Emily King. Maar ook minder bekend: Tingsek en Thomas Dybdahl zijn echt inspiratiebronnen. Er zit iets fris en ruw in dat Europese geluid en ik merk dat ik daardoor geprikkeld wordt.”

Is er iets typisch Haarlem aan je muziek?

“Ik ben geboren en opgegroeid in Alkmaar, als een lekker nuchtere kaaskop. Sinds mijn studie in Haarlem ben ik hier wel blijven plakken en het voelt onderhand als thuis. Het is een kleine stad het heeft toch zijn eigen identiteit, met respect voor het verleden en traditie, maar ook verbindt met het nieuwe. Dat is iets wat ik ook in mijn muziek probeer terug te brengen. Haarlem heeft fijne kleine straatjes en als het mooi weer is wandel ik daar graag doorheen met mijn vriendin. Het is heel benaderbaar, allemaal op een bijna aandoenlijke manier.”

Oké, één kritische noot dan: omdat het een kleine stad is komt vaak de doe-maar-gewoon- mentaliteit om de hoek kijken. Niet zo erg als in Alkmaar, maar Haarlem mag wat mij betreft wat meer out of the box denken en experimenteler worden. Dat komt ook de kunst en muziek ten goede.”

Dank je wel voor dit inspirerende en leuke verhaal Leonard! Kan jij goed zingen, acteren, jongleren of heb je een ander talent… en wil je ons hier graag meer over vertellen? Mail dan naar redactie@haerlemsbodem.nl en wie weet sine jij de volgende keer met je eigen artikeltje. Lees hier de vorige ‘even voorstellen’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here