Haarlem barst van het talent: zangers, komedianten, poppenspelers, kunstenaars, noem het op en Haarlem heeft het. Haerlems Bodem zoekt naar de parels tussen de zwijnen en stelt met Even Voorstellen nieuwe (of nog onontdekte) talenten aan je voor.

Zomaar tijdens een benefietavondje stelde een collega me voor aan Marnix Alexander DuCroock. “Wat een ongelofelijk lange naam voor zo’n jong gastje,” dacht ik nog. Totdat hij begon te tokkelen op zijn Spaanse gitaar. Wie zo gemakkelijk flamenco, jazz en Pink Floyd-oldies uit de vingers en losse pols schudt, die verdient het om niet vergeten te worden. Ondanks een lange naam.

Marnix Alexander DuCroock is gitarist bij The Last Wave en schrijft de songs. Met verschillende muzikanten en zijn vaste producer Rick maakt hij albums. In samenwerking met Gitaarlem bracht de band afgelopen zomer zijn eerste album uit en lanceerde dat in een volle Doopsgezinde Kerk. “Nu, driekwart jaar later, brengen we ons tweede album uit. Dit keer op het strand bij Woodstock 69 in Bloemendaal op 17 mei, vanaf 20.00 uur. De entree is gratis!

Tweede album

Ons eerste album, ‘Psycho Body Flamenco’ (dat te beluisteren is op alle online streaming media en op cd) is een instrumentaal conceptalbum dat een mix is van flamenco, jazz, pop en tango. Ik speel op dit album flamencogitaar en klassiek gitaar en word vergezeld door vier Haarlemse muzikanten die viool, sax, contrabas en percussie spelen op hoog niveau. Het bijzondere van onze muziek is dat het wereldmuziekachtig klinkt en tegelijkertijd heel toegankelijk is doordat de nummers gewoon gegoten zijn in coupletten en refreinen, zoals liedjes op Skyradio. Inmiddels zijn bijna alle 500 cd’s verkocht en hebben we met alle online streaming media bij elkaar bijna zo’n 40.000 hits dus nu is het tijd voor album nummer twee: ‘Final Box Of Songs’. Dat komt in mei 2017 uit en is compleet anders. Het zijn pop-/rock-achtige songs die door twee verschillende zangers gezongen worden. De basis van de meeste nummers liggen bij mijn 12-snarige gitaar gecombineerd met westerngitaar of soms elektrisch. In totaal hebben twintig verschillende muzikanten aan dit album gewerkt en zijn er naast zang en gitaar ook bas, drum, sax, piano, melodica en strings op het album te horen.

Muzikaal Haarlem

In Haarlem lopen zeer veel goede artiesten rond. PYN, Yorick van Norden, mijn contrabassist William Barrett, Chef’Special, Bas Phaff en Rilan zijn mijn favoriet. Op de eerder genoemde namen na vind ik echter wel dat bijna iedereen hetzelfde klinkt; het is popmuziek op een funky manier gespeeld. Mijn eerste album vond men origineel omdat simpelweg de combinatie van psychedelische flamenco nog niet eerder gemaakt was. Voor het nieuwe album was ‘t moeilijker om origineel te klinken. Toch ben ik heel tevreden met het resultaat. De frisse, optimistische melodielijnen worden met rock, blues, latin, pop en reggae verweven en dat zorgt voor een strandgevoel. Vandaar dat het Gitaarlem (gelukkig!) gelukt is om ons op Woodstock het concert te laten geven.

Haarlem is een fantastische stad als je muzikant bent. Zeker als je zelf schrijft en anderen zoekt om er iets mee te doen. Als je zanger bent, heb je als het goed is je eigen stemgeluid. Voor een gitarist is het veel moeilijker om origineel te klinken. Hier heb ik mijzelf geprobeerd op de specialiseren. Vanaf mijn zevende tot zeventiende heb ik intensief klassiek gitaarles en later flamenco-les gehad. Tegelijkertijd bleef ik ook pop/rock spelen wat heeft geresulteerd in, of je het nu mooi vindt of niet, originele muziek.

Zien en erbij zijn? Marnix speelt op woensdagavond 17 mei om 20:00 in Woodstock 69 in Bloemendaal. De entree is gratis!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here