Haarlem barst van het talent: zangers, komedianten, poppenspelers, kunstenaars, noem het op en Haarlem heeft het. Haerlems Bodem zoekt naar de parels tussen de zwijnen en stelt met Even Voorstellen nieuwe (of nog onontdekte) talenten aan je voor.

Af en toe werk ik in de Haarlemse horeca en dan hoor en zie je nog eens wat. Zo stond er een paar maanden geleden opeens een jong gastje voor mijn neus die zich voorstelde als nieuwe collega aan de bar en in de bediening. Zijn naam: Maurice van Hoek. Binnen vijf minuten ging ons gesprek over muziek, zijn voorliefde voor americana en zijn cd. Passie nam het over van de rede. Ik wist dat het goed was.

Van Hoek
Maurice van Hoek (januari 1992) is muzikant en vertolker van eigen werk in het americana/ alt.country genre. Hij maakt dus muziek, hij zingt en speelt gitaar. Na een reis door Amerika raakte hij al snel in de ban van country-/folk-gerelateerde muziek uit de jaren ’70 van de vorige eeuw. Eenmaal terug in Nederland studeerde Van Hoek af aan het conservatorium in Rotterdam en debuteerde met zijn album: ‘Live Forevermore’. Inmiddels woont hij in Haarlem en treedt hij kriskras door heel Nederland op.

Haarlem in een notendop
Het fijne van Haarlem is dat je van de ene kant van de stad naar de andere kant binnen 15 minuten kunt lopen. Een fantastisch bruisende stad met veel wijze ondernemers. Onwijs mooie gebouwen waar deze ondernemers in werken. Mensen zijn hier over het algemeen erg gelukkig. Wat ook natuurlijk meehelpt is dat je met twintig minuten fietsen al op het strand bent.

De essentie van countrymuziek gaat over drie akkoorden en de waarheid. Dat is alles wat een goede song in zich moet hebben.”

Klein, maar aandoenlijk
Haarlem als stad is voor mij een plek waar je veel muzikanten kunt ontmoeten en beluisteren. Een plek als Stiels is onvermijdelijk als muzikant. Maar, de hotspots zijn echt overal aanwezig in Haarlem. Ik voel me hier erg thuis, hoewel ik er pas een half jaar woon. De stad is klein en aandoenlijk.”

Duidelijk
Zijn biografie is net zo kort maar standvastig als zijn persoon zelf. Tijdens zijn Amerikaanse rondreis werd hij bevangen door het werk van James Taylor en The Eagles en snapte dat hij zijn avonturen en emoties prima kon uitwerken tot krachtige eenvoudige songs. “De essentie van countrymuziek gaat over drie akkoorden en de waarheid. Dat is alles wat een goede song in zich moet hebben.” Gesterkt door die gedachte doet hij wat hij het liefste doet en dat is dus liedjes maken. Op het podium of thuis in de woonkamer, alleen of met vrienden, het maakt Maurice niet uit. Een duidelijker antwoord kun je niet krijgen.

Live Forevermore zag het levenslicht op 17 maart van dit jaar. De lovende recensies lieten niet lang op zich wachten. OOR had het over: ‘een parel om te koesteren’. Altcountry.nl repte over: ‘een zeer belovend debuut album’ en Country Perspective uit Nashville schreef: ‘Maurice van Hoek proves to be the real deal with his debut album and the best is only yet to come from him.’
In het voorjaar van 2018 staat de opvolger in de planning waarmee Van Hoek maar al te graag zijn voorliefde voor country en americana naar een hoger plan wil tillen.
Stiekem droomt Maurice in Haarlem op een volle bak in 2018. “Wanneer mijn volgende release verschijnt hoop ik het Patronaat te kunnen aan doen voor een show.”

Op naar het Patronaat!
Bij Haerlems Bodem dromen we van een gezamenlijk feestje volgend jaar in het Patronaat. Gewoon omdat wij dan wat te vieren hebben en omdat we in Maurice van Hoek een gigantisch goede muzikant herkennen met het hart op de juiste plaats.

Bekijk en luister hieronder naar wat songs van Maurice van Hoek.
Last Light van Live Forevermore:

En meest recente single Tired of Running:

Ben jij aan de beurt?
Ben of ken jij Haerlems briljantste zandkunstenaar, jongleertalent, wildbreier of ander cultureel hoogstandje waarvan je vindt dat we er aandacht moeten besteden? Mail ons dan op marloes@haerlemsbodem.nl en wie weet mag jij je volgende keer voorstellen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here