Haarlem barst van het talent: zangers, komedianten, poppenspelers, kunstenaars, noem het op en Haarlem heeft het. Haerlems Bodem zoekt naar de parels tussen de zwijnen en stelt met Even Voorstellen nieuwe (of nog onontdekte) talenten aan je voor.

Tijdens Local Stories on Stage maakten we kennis met muzikant Ruud Houweling, een romanticus met een zalvende stem en liedjes die doen denken aan akoestische Coldplay-songs uitgevoerd op een Radiohead-manier. Wie is de man met de gitaar; Ruud Houweling?

Ruud is songwriter, componist, performer en een beetje grafisch ontwerper. Geen singer-songwriter, want dat voelt als een beperkt hokje waar hij zich niet in thuis voelt. Hij is geboren in Alphen aan de Rijn waar zijn vader een moderne interieurwinkel had, maar door zijn liefde voor muziek én door zijn passie voor het windsurfen kwam hij uiteindelijk via Bloemendaal en Zandvoort in Haarlem terecht. Sinds 1997 verruilde hij Haarlem voor de kust van Zandvoort waar hij nu nog steeds woont. De ruimte, de natuur en de zee voelen voor hem als de grens tussen alles en niets. Tussen mensen en geen mensen. Ruud heeft de keuze tussen drukte en rust nodig, het ritme van de seizoenen vindt hij heel specifiek voor dit stukje van de wereld. Strandlopers in de winter, makrelen in de zomer. Toch houdt hij als stad het meest van Haarlem, ver boven Londen, New York en Rotterdam waar hij vijf jaar op de kunstacademie zat.

Muzikale beleving

“Sinds ik een gitaar heb, vanaf mijn dertiende, schrijf ik liedjes. Dat staat ‘altijd aan’. Muzikale ideeën stromen continu. Tekstueel en waar het lading betreft, kon ik altijd heel natuurlijk uiten wat geuit moest worden in liedjes. Later ben ik pas gaan beseffen dat dit een groot cadeau is. Een mens krijgt indrukken en om in balans te blijven moet je je uitdrukken. De energie moet naar buiten. Bij mij ging dat altijd vanzelf. Ik heb ook nooit getwijfeld over wat ik wilde doen. Wel heb ik soms geworsteld met het muzikant en kunstenaar zijn als broodwinning. Dat is niet eenvoudig. Door ‘De Gouden Eeuw’ (2013), een televisieserie van de NTR waar ik de muziek bij mocht maken, ontdekte ik dat wij geen levende folktraditie hebben zoals die in landen om ons heen wel bestaat. Er is geen specifiek Nederlands geluid wat doorgegeven wordt zoals in Ierland, Zweden, de Balkan, of in Spanje. Wel hebben we muzikale folklore, fanfares, accordeonmuziek in kroegen, koorzang en traporgels uit onze kerkcultuur.”

“Ik stopte met mijn band Cloudmachine. Ik was de rockmuziek even zat. Ik zocht naar iets echts, mijn eigen Hollandse wortels vinden, of desnoods uitvinden, in muziek. Zo heb ik een album gemaakt, songs gearrangeerd aan de hand van een klankpalet wat ik samengesteld heb op basis van mijn eigen particuliere beeld van Nederland. Maar ik denk dat veel mensen het gevoel erin wel kunnen herkennen. Iets van thuis. Pop met een Europese folk-kant. Het is interessant om te benadrukken hoe eigentijds ‘t Nederlandse geluid is, zonder te vervallen in het imago van spruitjes en volksmuziek. Ontkennen heeft geen zin, want we hebben immers een rijke cultuurgeschiedenis. En dus wilde ik coole muziek maken waarin onze wortels doorklinken.” Ruuds nieuwste plaat heet ‘Erasing Mountains’ en wordt gedistribueerd door het Haarlemse Innercore-label.

Inspiratie

“Authenticiteit in wat mensen doen of maken. Puurheid en onschuld, wat we zo makkelijk verliezen als we niet oppassen. Wat we doen of niet doen, uit liefde of loyaliteit, uit angst of vanuit verlangen. Hoeveel daarvan is biologie? Hoeveel een ware behoefte van ons hart? En de poëzie van het alledaagse. Dingen die schuren. Absurdisme. Dingen die subtiel het wonder of de gekte van het leven vangen. Ik ben ook wel een romanticus. Geen dromer trouwens. Maar goed, te veel om op te noemen zoals schrijver Dave Eggers, tekenaar Gummbah, muziek van Villagers, Marc Ribot, Bill Frisell, Tom Waits, Arvo Pärt en Elliott Smith, kunst van Dumas of films van David Lynch. Eigenlijk heel veel van alles. Wat me ook interesseert is de natuur die doorgaat met natuur zijn. En de natuur van de mens boeit me trouwens. Misschien wel, haast ongemerkt, het meest van alles. Het past bij me en het past in Haarlem, omdat het dé stad is in Nederland waar ik me meer dan waar ook thuis voel. Ik voel me daar honderd procent geaard. Door de combinatie van een rijke historie en de aard van de mensen die ik ervaar als nuchter en progressief tegelijk. Er is een openheid en nieuwsgierigheid.”

Humor en muzikaal nieuws

Op de vraag wat Ruud verder nog kwijt wil, antwoordt hij dat hij nog wat dingen op Marktplaats heeft staan, maar dat is waarschijnlijk niet waar Haerlems Bodem op doelt. Houweling hoopt dat hij mag blijven ontdekken en zich muzikaal kan blijven ontwikkelen. “Ik ga werken aan een mooi project dat eind oktober, als alles goed gaat, te zien en te horen zal zijn in Haarlem. Nieuws daarover volgt dan vanzelf. En ik hoop dat ik mensen kan interesseren mijn muziek eens op te zoeken op Spotify, bij Bol.com of in de platenwinkel. En, even die romanticus nog: ik hoop op een mooi voorjaar en een prachtige zomer.”

Ben jij aan de beurt?

Ben of ken jij Haerlems briljantste zandkunstenaar, jongleertalent, wildbreier of ander cultureel hoogstandje waarvan je vindt dat we er aandacht moeten besteden? Mail ons dan op marloes@haerlemsbodem.nl en wie weet mag jij je volgende keer voorstellen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here