Afgelopen maand werd de Haarlemse EvenementenRing en -Veer voor de vijfde keer uitgereikt, dé prijs voor het beste evenement van 2017. ProefPark won na driemaal genomineerd te zijn. Tevens werd de winnaar van de EvenementenVeer – de aanmoedigingsprijs voor een nieuwe veelbelovend evenement – bekend gemaakt: Waus! Hoog tijd om de twee EvenementenRing en -Veer winnaars aan de tand te voelen.

Evenementenring winnaar ProefPark – Oprichter Sjors van Wezel.

Hoe, wanneer en waarom is ProefPark ontstaan?
“Augustus 2013 was de eerste editie. Zoals elk jaar, een weekend na Haarlem Jazz. Soms als afsluiter van de zomervakantie, soms nog midden in de vakantie. Ik was op Rollende Keukens en vond dat een erg leuk evenement. Hier heb ik leuke elementen uitgehaald en weer andere elementen toegevoegd zoals een kinderprogramma en theater. In 2013 stonden we nog vooraan in wat later een hype is geworden. Ook mocht er nog heel weinig van de (lokale) overheid en was er weinig regelgeving. Erg leuk om vanaf het begin meegemaakt te hebben!”

EvenementenRing en -Veer

Wat is jullie doel met Proefpark?
“Mensen een leuke tijd bezorgen aan het einde van de vakantie. Elkaar weer ontmoeten met een drankje erbij, met fantastisch streetfood. Lekker eten hoeft helemaal niet duur te zijn.”

Hoe bereiken jullie je doelgroep?
“Veelal via sociale media maar ook ouderwetse postercampagnes door de stad. En natuurlijk hebben we heel veel aan blogs zoals HaerlemsBodem en Haarlem City Blog.”

EvenementenRing en -Veer

De laatste jaren was het vaak mooi weer maar hebben jullie ook een regen scenario?
“In het park mogen helaas geen grote tenten gebouwd worden of die mooie perfect sky zoals gebruikt wordt bij Haarlem Culinair. Dus helaas, geen regen scenario. Het eerste jaar was er op de vrijdag een enorme plensbui. Veel mensen bleven schuilen onder de bomen en het werd een beregezellige avond met de blijvers.”

Hadden jullie verwacht voor de EvenementenRing genomineerd te worden en te winnen?
“We werden voor de derde keer genomineerd en dat hadden we niet verwacht. Dat we vervolgens hebben gewonnen was helemaal geweldig natuurlijk!”

Wat denken jullie dat de EvenementenRing jullie kan brengen?
“Misschien wat nieuwe bezoekers van mensen die erover horen en denken: hé daar zijn we nog nooit geweest, laten we een keer gaan kijken.”

Blijft ProefPark op dezelfde plek de komende jaren?
“Zeker. Ik zou geen andere plek kunnen bedenken voor ProefPark!”

Is er al bekend welke foodtrucks er deze keer komen?
“Ja, de inschrijving is alweer gesloten voor dit jaar en we hebben 30 mooie trucks wederom met street- en comfortfood. Vanaf medio mei worden alle foodtrucks, inclusief hun gerechten, vermeld op de website www.proefparkhaarlem.nl Over het algemeen zijn het 50% bekenden van eerdere edities en 50% nieuwe foodtrucks.”

Zijn er plannen om buiten Haarlem ProefPark te gaan doen?
“Nee, geen plannen voor. Na de Rollende Keukens in Amsterdam waren wij de eerste die zoiets buiten Amsterdam durfden neer te zetten. Ondertussen is het booming en heeft bijna elk (klein) dorp in ons land een food evenement. In grotere steden zoals Den Haag of Rotterdam komen wel vijf verschillende organisatoren een soortgelijk weekend organiseren. Daar worden mensen op een gegeven moment moe van. Dus wij houden het lekker bij Haarlem, onze thuisstad. En daar proberen we het dan ook heel goed op te zetten.”

Tenslotte, waarop zou je zelf hebben gestemd voor de ring?
“Gluren bij de buren vind ik zelf een goed initiatief en mooi evenement. Evenals 5 mei waar ik bijna elk jaar wel kom. Als ik gestemd zou hebben op één van de vijf genomineerden dan was het ‘t Vijfhoek Huiskamer festival geweest. Ook heel leuk, knus en intiem.”

EvenementenRing en -Veer

Waus – We spraken Waus. Oprichters Mike Ravelli, Jan de Wagt en Maarten Boonstra.

Hoe, wanneer en waarom is Waus ontstaan?
“Waus is ontstaan vanuit een behoefte. Wij waren al langer betrokken bij het organiseren van diverse feesten in en rondom Haarlem, maar voelden dat er iets miste. Techno- en housefeestjes waren er maar mondjesmaat en er was in de omgeving eigenlijk weinig te beleven. Het eerste feest vond ongeveer drie jaar geleden plaats, ergens op een industriegebied, ver afgelegen van de bewoonde wereld. Er bleek veel animo te zijn onder de Haarlemmers. Vervolgens hebben we meerdere kleine feestjes georganiseerd. Dit ging met vallen en opstaan. Onze vergunningsaanvragen werden aanvankelijk afgewezen door de gemeente, maar door intern enthousiasme vanuit de organisatie is het toch gelukt om met elkaar om de tafel te zitten. Inmiddels hebben we onszelf een aantal keer mogen bewijzen aan Haarlem en haar gemeente. Het winnen van de EvenementenVeer voelt als een bevestiging van dat wat wij doen.”

Wat is jullie doel met Waus?

“We willen de wat ingedutte Haarlemse dance scene nieuw leven inblazen en Haarlem hiermee weer op de kaart zetten. Er zijn in de stad diverse onbenutte en/of leegstaande plekken en panden. In onze ogen kunnen deze juist van grote waarde zijn. We hopen dat ondernemend Haarlem in de toekomst ook de kracht ziet van de (dance) cultuur en actief op zoek gaat om deze ruimtes te benutten. Daarnaast hopen we ooit ergens in Haarlem een vaste plek krijgen.”

EvenementenRing en -Veer

Hoe bereiken jullie je doelgroep?
“Zij vinden ons. Wij doen ons ding en promoten onze feesten op de manier waarop wij denken dat het aanslaat, voornamelijk via Facebook en mond-op-mond reclame. Hierbij ligt de focus vooral op iedereen die een voorliefde heeft voor de Haarlemse underground scene.”

Hadden jullie verwacht genomineerd te worden voor deze prijs?
“Eerlijk gezegd hadden wij geen rekening gehouden met een mogelijke nominatie en waren daarom blij verrast. Onze feesten trekken weinig aandacht en een redelijk klein publiek. Ondanks dat we al een aantal jaren actief zijn zou de gemiddelde Haarlemmer bij het horen van de term ‘Waus’ voorheen niet direct aan een serieuze organisatie hebben gedacht.”

Wat denken jullie dat de Veer jullie zal gaan brengen?
“Het winnen van de EvenementenVeer is voor ons een fantastische opsteker. Wij ervaren het als een eer en zien het als een groot compliment voor wat wij in de afgelopen jaren hebben opgebouwd. Wij hopen hiermee iets serieuzer genomen te worden en in de toekomst wellicht sneller in gesprek te kunnen komen met verhuurders van locaties.”

EvenementenRing en -Veer

Is er al een nieuwe locatie en datum op het oog?
“We zijn op het moment druk op zoek naar een nieuwe plek, maar het creëren van draagvlak op het juiste moment bij alle partijen is een lastige taak. Locaties hebben vaak geen ervaring met dit soort evenementen en zijn er daarom nog niet happig op om ons uit te nodigen voor een gesprek. Het is gelukkig wel gebleken dat als we dan eenmaal aan tafel hebben gezeten en alle plannen hebben gezien locaties heel positief zijn. We zijn nu in gesprek met een geweldige plek in de Waarderpolder die echt iedereen kent, maar vooralsnog is niets zeker. Over een mogelijke datum kunnen we daarom helaas nog niets zeggen. We hopen echt dat alles weer op zijn plek valt want we staan wel weer te popelen om aan de slag te gaan.”

Gaat jullie eigen vaste plek er komen verwachten jullie?
“Het is onze droom: een eigen, oude, industriële loods in de Waarderpolder. Een plek waar wij elke maand een goed feest kunnen neerzetten en daarnaast kunnen gebruiken voor andere culturele activiteiten, zoals exposities en voorstellingen. Je kunt het zien als een broedplaats, een vrijplaats van kunst en cultuur, waar jong en oud dag en nacht van kan genieten. Dat is er op dit moment niet in Haarlem, terwijl Haarlem het in onze ogen wel nodig heeft. Of het haalbaar is? Dat is lastig te zeggen. We houden onze oren en ogen goed open en blijven dromen.”

Zijn er plannen om uit buiten Haarlem events te gaan doen? Zo ja of nee, waarom?
“We zijn in eerste instantie begonnen omdat we toffe feesten wilden geven. Feesten waar mensen zich kunnen verbazen en vermaken. Toegegeven, wij dromen heel af en toe stiekem van Amsterdam, maar eigenlijk zijn wij in Haarlem nog lang niet klaar. Dit is op dit moment voor ons de juiste plek. We voelen dat de stad het nodig heeft en willen ons hiervoor inzetten.”

Tekst: Frank Böhm
Fotografie: Wiebrig Krakau / Ilja Huner

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here