Hij staat met een flesje bier in zijn hand in de kerk. We vragen hem om een interview. “Kunnen we dat ook buiten doen? Dan kan ik even roken. Oh nee laat maar, het is kloteweer.” Dit was niet zanger Farris, maar de dominee. Haerlems Bodem was aanwezig bij een intiem optreden van Farris in de Nieuwe Kerk. Hier stelden wij hem wat vragen, maar ook de rokende en drinkende dominee vroegen wij over het fenomeen Hart op de Tong.

Waar popmuziek en kerk elkaar vinden
Hart op de Tong, een initiatief van Guido Attema (Keizersgrachtkerk Amsterdam), organiseert in samenwerking met het Patronaat intieme muziekevenementen waarbij songteksten centraal staan. Afgelopen zondag presenteerde zanger Farris in de Nieuwe Kerk in Haarlem zijn eerste cd, Talk of the Town. Samen met Haerlems Bodem-collega Jaap Kroon was ik erbij om verslag te doen.

Stadsdominee Tom de Haan opent de middag met een Bijbelse tekst over liefde, daarbij muzikaal begeleid door de pianist van de band. De toon is gezet: in een intieme setting zal het vandaag over de liefde gaan. Een universeel thema, waar popmuziek en kerk elkaar vinden. Farris speelt zijn nummers en vertelt waardoor hij geïnspireerd is: verloren liefde, nieuwe liefde.

Dominee Tom vraagt het publiek wie de liefde moeilijk vindt en vervolgens wie de liefde makkelijk vindt. De zaal is verdeeld. Niet iedereen steekt zijn hand op, blijkbaar is het voor velen niet zo zwart-wit. Hij stelt de vraag aan Farris. “Ontzettend moeilijk, het is keihard werken”, zegt deze met een diepe zucht.

Familie, vrienden en Loïs Lane
Farris-2-x-Haerlems-Bodem-x-Wiebrig-en-JaapIn de kerk zijn vooral familie en vrienden van Farris aanwezig. Hij maakt veel contact met zijn publiek, wat een intieme sfeer geeft. Velen zingen mee en juichen. Farris heeft een warme stem, maar zijn zang is regelmatig onzuiver. Wellicht zat de akoestiek van de kerk hem tegen.

Halverwege het concert wordt de aandacht getrokken door twee vrouwen die proberen onopvallend op de eerste rij te gaan zitten. Het zijn de dames van Loïs Lane. Helaas komen ze niet om te zingen, maar om Farris zijn cd te overhandigen. Ze kennen hem sinds zijn 4e en hebben hem zien groeien in zijn muziek. We spraken Farris na afloop van het concert.

 “Het spelen in een kerk maakt het intiem. Ik hoop dat mensen kracht om door te gaan uit mijn muziek halen. Het gaat om een feel good vibe. Hoe slecht je het ook hebt, die feel good vibe moet aanwezig zijn want anders red je het niet.”

“Jonge generaties laten meedenken”
Na afloop spreken we Tom de Haan. Hij is een jonge dominee met verfrissend moderne ideeën over de kerk. Sinds twee jaar werkt hij voor de protestantse gemeente Haarlem. Is het zijn taak om zieltjes te winnen voor de kerk? “Nee. Ik heb de taak gekregen om jonge generaties te laten meedenken over het vormgeven van de kerk. Het is de bedoeling dat de kerk verandert. De Bijbel is een boek van onze cultuur, het is absurd om zo’n boek aan de kerk over te laten.”

Farris-4-x-Haerlems-Bodem-x-Wiebrig-en-Jaap

Naast een muziekevenement als Hart op de Tong organiseert Tom bijvoorbeeld ook Bijbellezingen in de Irrational Library (binnenkort komt er een nieuwe serie bijeenkomsten). Het gesprek maakt ons nieuwsgierig naar meer, dus we besluiten dat Haerlems Bodem deze stadsdominee de komende tijd in de gaten zal houden.

Op zondag 26 april is er een nieuwe Hart op de Tong in de Nieuwe Kerk Haarlem, ditmaal met de soulzangeres Ntjam Rosie.

Tekst: Wiebrig Krakau
Fotografie: Jaap Kroon en Wiebrig Krakau

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here