Feestelijke filmpremière van project BuurtBLIK 

0
223

BuurtBLIK is een filmproject voor en door 65-plussers. Ze gaan bewapend met camera en microfoon de deur uit om reportages te schieten. Vrijdag 1 februari is de feestelijke afsluiting van BuurtBLIK Haarlem.

Succes van BuurtBlik

In de bibliotheek centrum Haarlem wordt een selectie van de gemaakte films getoond. Wethouder M.T. Meijs geeft het startsein van de spin-off van dit project, dat wordt ingebed bij de organisaties Haarlem Effect en Haerlems Bodem. Zo maken ze een ‘uitagenda’ in beeld, met als doel ouderen in Haarlem wegwijs te bieden in activiteiten en ontmoetingen die bij hen passen.
Na het succes van BuurtBLIK Haarlem-Noord 2017, heeft afgelopen jaar een grotere versie van het project plaatsgevonden in heel Haarlem. Met veertig deelnemers (ambassadeurs genoemd) werden er met veel plezier twintig nieuwe films gemaakt. De filmreportages werden onder andere geschoten bij wijk- en ontmoetingscentra. Maar ook een aantal activiteiten bij bijvoorbeeld Resto van Harte, Gezond Natuur Wandelen en theatergroep Vonk werd vakkundig vastgelegd.

De filmmakers vinden het tof om ‘van waarde’ te zijn en om een bijdrage te leveren

Het bijzondere aan BuurtBLIK is dat de filmmakers zelf tot de doelgroep behoren. Zij weten als geen ander wat je als oudere wilt weten of welke drempel je over moet voordat je iets nieuws gaat ondernemen. Voor de meeste reporters ging er een wereld open. Binnen korte tijd werden ze getraind tot cameraman, leerden ze interviewtechnieken en gingen daarna met hun apparatuur op pad.
De interactie met leeftijdsgenoten en het gevoel van waarde te zijn, was voor de ouderen van groot belang. Velen van hen weten hoe het is om alleen thuis te zitten, toch moesten ze nu een drempel over op zoek naar activiteiten. Velen van hen waren verbaasd over de vele, leuke activiteiten die Haarlem rijk is.

Rond BuurtBLIK is een community ontstaan van organisaties en mensen die hetzelfde doel nastreven: bijdragen aan een gezonde stad met Haarlemmers die zich tot op hoge leeftijd verbonden voelen. Organisaties als Gemeente Haarlem, Haarlem Effect, Haerlems Bodem en Hart slaan hun handen ineen om de films onder alle 65-plussers te verspreiden. De doelgroep is zowel ‘oudere’ ouderen (zij met een zogenaamd haperend brein) als jonge, vitale ouderen, dit komt mede door de diversiteit aan onderwerpen.

Landelijke interesse

BuurtBLIK maakt deel uit van het programma Haarlem Age Friendly Cultural City. Dit wordt ondersteund door Gemeente Haarlem en het Fonds voor Cultuurparticipatie. BuurtBLIK wordt daarnaast ondersteund door onder andere Fonds Sluyterman van Loo, RCOAK, Jacob Godshuis en de Bavostichting. Vanuit andere delen van het land is er ook interesse voor dit Haarlems initiatief van Mirna Ligthart en Marieke Boon. Momenteel loopt het project in Purmerend en worden gesprekken gevoerd met andere steden.
Alle films staan na afloop van de première op de website www.buurtblikhaarlem.nl. Een compilatiefilm van BuurtBLIK 2018 kun je al op de website bekijken. Voor de filmpremière, 1 februari, kan je je aanmelden via info@buurtblikhaarlem.nl. Maar, wees snel, er zijn nog een aantal plekken beschikbaar.
Meer HB? Check hier de artiesten die op B-pop ’19 staan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here