In Haarlem is het goed fietsen. Zowel door de stad als in de omgeving van Haarlem zijn verschillende mooie routes te vinden. Ook voor het kopen, repareren of huren van een fiets hoef je in Haarlem niet ver te zoeken. We hebben de leukste tips voor fietsen in en rondom Haarlem voor je op een rijtje gezet. 

Hoe kom je aan een fiets in Haarlem?

Ben je alleen op bezoek in Haarlem, dan ligt een fiets huren voor de hand. Het kan leuk zijn er eens op een andere fiets dan je eigen fiets mee op uit te gaan. Het is een beetje als lopen in andermans schoenen, je ziet de dingen er eens anders mee. 

Wanneer je op zoek bent naar een tijdelijke tweewieler in Haarlem, dan heb je verschillende opties. Kom je met de trein naar de stad, dan ligt een OV-fiets voor de hand. Hier heb je uiteraard wel een persoonlijke OV-chip kaart voor nodig en je hebt geen keuze voor het type fiets. Fijn is wel weer dat je met een OV-fiets niet van te voren hoeft te beslissen hoe lang je ermee weg gaat. 

Ga je liever voor wat meer keuze en comfort of wil je echt een mooie fietstocht in Haarlem maken, wend je dan tot een fietsenwinkel in Haarlem. Hier zijn de experts aan het werk en kun je vaak kiezen tussen verschillende modellen. Ben je een handrem gewend of heb je liever een terugtraprem? Wil je een keertje een bakfiets proberen, of lekker rondtoeren met een elektrische fiets?

Ook is het aantal fietsen dat je bij een fietsenwinkel mag huren vaak onbeperkt en kun je dus een uitje voor een grotere groep organiseren. Kies je een fietsenwinkel met meerdere locaties, zoals bijvoorbeeld ook in Amsterdam, dan kun je vaak de fiets in de ene stad ophalen en bij de andere weer afleveren. Heerlijk voor een mooie tocht van Haarlem naar Amsterdam. 

Fietsen in en rondom Haarlem

Je hebt al een fiets, waar ga je heen in Haarlem?

Voor een rondje fietsen in Haarlem moet je sowieso even de binnenstad rond. Onder de bezienswaardigheden vallen een tochtje langs de Spaarne en een rondje om de molen Adriaan, waar je eventueel even kunt stoppen voor een rondleiding in dit iconische gebouw dat elke Haarlemmer kent. Stop onderweg voor een lekker stukje taart en vergeet ook niet een blik te werpen op de Grote Markt en de St. Bavo kerk, en de vele mooie binnenhofjes van de stad. 

Haarlem telt vele chique huizen, rond 1800 gebouwd net buiten de toenmalige stadswallen door rijke kooplui. Statige monumenten die eer doen aan de historie van Nederland, een lust voor het oog en de meeste zijn goed te bereiken per fiets. Eenmaal buiten het centrum kun je vervolgens verder gaan. Stuur af op de imposante ruïne van Kasteel Brederode bij Santpoort-Zuid of een stukje Hollandse ingenieurs glorie bij het Stoomgemaal De Cruquius. 

Voor fietskaarten en leuke routes kun je terecht bij de Haarlemse VVV of simpelweg online een beetje rond te neuzen. Van de natuur in bij het schitterende Nationaal Park Zuid-Kennemerland of naar het strand bij Zandvoort of Bloemendaal. Stippel eenvoudig je route uit en volg de vele mooie fietspaden die ons hele land doorkruisen.

Fietsen in en rondom Haarlem

Fietsen in en rondom Haarlem: Tips!

Tot slot nog wat laatste tips voor fijn fietsen in Haarlem. Hoewel de binnenstad van Haarlem autovrij is, mag je er met de fiets uiteraard gewoon doorheen. Houdt er echter wel rekening mee dat in sommige gebieden in het centrum, zoals bijvoorbeeld de Gierstraat, de fiets ‘te gast’ is. Voetgangers hebben hier dus net iets meer voorrang. 

Zorg ervoor dat je je hiernaar gedraagt en uiteraard ook altijd je fiets netjes parkeert. Haarlem biedt verschillende (vaak gratis) fiets-parkeergelegenheden, van fiets-flats tot ondergrondse fietsenstallingen. Vergeet je fiets ook niet goed op slot te zetten, niets zo vervelend als na een korte fietspauze met een biertje terug te komen en te ontdekken dat deze ondertussen door iemand is meegenomen. 

Bij problemen met je fiets, een lekke band of iets ernstigers, kun je voor reparatie prima terecht bij een van de vele fietsenwinkels in Haarlem. Probeer voordat je je fiets voor reparatie achterlaat duidelijke afspraken te maken over het werk dat gedaan moet worden, zodat je achteraf niet voor een prijzige verrassing komt te staan. 

Wacht ook niet te lang met reparatie en onderhoud aan de fiets. Zeker de verlichting dient altijd goed te werken en een goed onderhouden fiets rijdt nu eenmaal fijner. Haarlem wacht op je!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here