4 en 5 oktober presenteert het Utrechtse gezelschap Theater Utrecht de voorstelling Immens in de Toneelschuur in Haarlem. Een muzikale, filosofische en humoristische voorstelling, geïnspireerd op het gedachtengoed van Friedrich Nietzsche: de filosoof met de hamer.

theater Utrecht in toneelschuur

‘God is dood’

Nietzsche 1875. Bron:Wikipedia.nl.

Regisseur Casper Vandeputte en acteur Vincent van der Valk schreven deze muziektheatersolo waarin ze onderzoeken hoeveel waarheid een mens kan verdragen. De Duitse filosoof Friedrich Nietzsche werd ook wel ‘de filosoof met de hamer’ genoemd, omdat hij alles wat tot dan toe voor waarheid werd aangenomen, consequent omverwierp. Volgens Nietzsche moet ons leven een zekere grootsheid en intensiteit bezitten. Misschien wel zijn bekendste uitspraak – ‘God is dood’ – heeft tot op de dag van vandaag een grote weerslag op ons leven. Casper en Vincent zijn gefascineerd door zijn gedachtengoed en door het gevaar dat inherent aan zijn ideeën verbonden is. “Zonder dat het stuk allemaal actuele politieke componenten heeft, gaat de voorstelling wel degelijk over deze tijd. Want in al zijn gekheid en radicaliteit, is Nietzsche op een bepaalde manier ook de filosoof van alle waanzin die we nu zien. Hij is niet alleen de filosoof van mij als theatermaker, maar ook van een politicus als Donald Trump. Dat vind ik ontzettend spannend,” aldus Casper Vandeputte.

Over de makers, theater Utrecht

Casper Vandeputte maakte de afgelopen jaren levendige, maatschappelijk geëngageerde voorstellingen als The Summer of ’96 op Oerol, Bloedlink bij HNTjong/DOX en The Family bij Theater Utrecht. Hij zoekt in zijn voorstellingen naar vurige emotie, humor en ontroering. Voor Bloedlink ontving Vandeputte de Zilveren Krekel 2018. Onder het pseudoniem Simon Caspers schreef hij, samen met Martijn Simons, het boek Destiny. Vincent van der Valk speelde bij Theater Utrecht onder andere de hoofdrollen in Platonov en Caligula van regisseur Thibaud Delpeut. Hij werd recent genomineerd voor een Gouden Kalf voor zijn rol in de film Nocturne en won eerder de Arlecchino voor zijn rol in Angels in America van Toneelgroep Oostpool. Van der Valk schrijft literatuur (DasMag), televisie (Fenix) en toneel (Orkater, Naomi Velissariou). Ook heeft hij de hoofdrol in de nieuwe dramaserie Dit zijn wij, naar de succesvolle Amerikaanse serie This is Us, welke in het najaar te zien is op NPO1 (KRO-NCRV). Immens is het zevende theaterproject dat Vincent en Casper samen maken. Check voor meer informatie de website. theaterutrecht.nl

Meer HB? Check hier het artikel over de Santarun 2019.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here