De drie finalisten van de Haarlemse Ondernemersprijs 2019 staan semi-zelfverzekerd op het podium, aangegaapt door ruim 350 vrienden, familie, stadsgenoten en mede-ondernemers. Twee dames en een heer dit jaar. Juryvoorzitter Pieter van der Spek komt naar voren om elke finalist met een praatje te roemen als ondernemer. Hij geniet van zijn rol en neemt de tijd voor hij bekendmaakt wie de winnaar is.

Finale HOP 2019: trrrromgeroffel

Op een hoog podium aan de zijkant zitten de overige juryleden (leden uit het elite-corps van het Haarlemse zakenwereldje) eenstemmig mee te knikken. De spanning in de zaal en op het podium is voelbaar.

Finale HOP 2019

Nou vooruit, laten we het maar direct verklappen. Met gejuich en applaus vanuit de zaal, harde muziek en een indrukwekkend confettikanon wordt Laura van Dijk gekroond tot de beste Haarlemse ondernemer van 2019. Ze is pas 36 jaar, single mom en eigenaresse van het Laurentius College. Stralend kijkt ze met een grote bos bloemen en de felbegeerde trofee in haar handen en te midden van haar gezin trots de zaal in.

Finale HOP 2019

Met klauwen en tanden

Terecht, want tijdens de 2-minuten-pitch staat er een zelfverzekerde vrouw op het podium. Ze heeft een houding waarvan moeilijk te bepalen is of het nu een soort aangeboren aristocratenmaniertje of een ‘ik kom van niks maar ik heb me met klauwen en tanden omhoog gewerkt en dat laat ik nu mooi niet meer los’-mentaliteit is. Dat klinkt een beetje onaardig, maar in de praktijk is het best indrukwekkend. Wanneer ze vanuit de zaal de vraag krijgt of haar dure particuliere stewardessenopleiding niet alleen bedoeld is voor rijkeluiskindjes, kijkt ze uitdagend de zaal in en antwoordt: “Uiteraard, anders had ik natuurlijk nooit zelf mijn brood kunnen verdienen.” BAM! Touché!

Zakenvriendjes

De andere ondernemers die dit jaar op het podium staan, zijn Mark Gratama van ML hotel en restaurant (ja, die met Michelinster) en Cyrille Bastiaansen van We Know People, een marketing recruitment bureau dat vorig jaar nog de FD Gazellen prijs won. De HOP is overduidelijk niet bedoeld om jonge start-up ondernemingen te stimuleren, maar om het gevestigde ondernemerschap te vieren. Op het finalefeest in de Lichtfabriek lopen dan ook heel veel ‘zakenvriendjes’ rond. Trotse haantjes en zelfverzekerde powerchicks die al pratend druk om zich heen kijken wie ze verder nog kennen. Lekker netwerken. Overigens hoef je voor culturele diversiteit niet naar de HOP te komen.

Finale HOP 2019

Haarlem is meer dan ‘het kleine zusje van’

Dat gezegd hebbende. De opzet van Rob Wieleman, een rasondernemer en beminner van Haarlem, lijkt oprecht. Zijn doel, toen hij zes jaar geleden de eerste HOP organiseerde, was om te laten zien dat Haarlem behalve een mooie stad met leuke restaurantjes en rijke historie, ook een ondernemersstad is die best serieuzer genomen mag worden dan alleen ‘het kleine zusje van Amsterdam’ te zijn. Een streven dat wij bij Haerlems Bodem toejuichen. Dat je dan in een nogal klein en een beetje elitair visvijvertje terecht komt, moeten we misschien maar voor lief nemen. Zeker omdat ook dit jaar de finalisten laten zien dat veel Haarlemmers (geboren of geïmporteerd) vol slimme, creatieve, innovatieve en mooie ideeën zitten. Maar ook dat ze de ambitie en het doorzettingsvermogen hebben daar een enorm succes van te maken.

Hoera dus voor Haarlemse ondernemers in het algemeen en een welgemeende felicitatie voor onze nieuwste stadsuperster Laura van Dijk. Meer informatie vind je op Haarlemseondernemersprijs.nl.

Meer Haerlems Bodem? Check hier het artikel over het nieuwe tv-programma Kelder en Klopping waarvan de opnames in Haarlem zijn.

Fotografie: Claudia Lucke

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here